FOTO Ministri školstva, obrany a pôdohospodárstva dnes sadili s deťmi stromy

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 14:27 • 2 min
FOTO Ministri školstva, obrany a pôdohospodárstva dnes sadili s deťmi stromy

BRATISLAVA – Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, minister obrany Peter Gajdoš a minister školstva Peter Plavčan (všetci nominanti SNS) dnes v lesoch nad Bratislavou a Svätým Jurom vysádzali spoločne s deťmi zo základných škôl sadenice smreka obyčajného. Zapojili sa tak do celoslovenskej akcie "Zasadil som strom" a zároveň si pripomenuli aj nedávny Deň Zeme (22. 4.).

slovakia

left justify in out

V lesoch Malých Karpát, v lokalite Salaš, stromčeky vysadili na mieste, kde pred niekoľkými rokmi stromy zničila veterná kalamita. "Les je zásobáreň drevnej hmoty ako jedinej obnoviteľnej suroviny, a zároveň plní dôležité funkcie, pôdoochrannú a vodoochrannú. Samozrejme aj zdravotnú a rekreačnú," priblížila ministerka Matečná. Lesy podľa jej slov pomáhajú zachovať biodiverzitu, predchádzať klimatickým zmenám, chrániť pôdu i vodu a sú domovom vzácnych druhov rastlín a živočíchov.

 

"Projekt Zasadil som strom je preto krásna akcia, ktorú Lesy SR robia štvrtý rok na 26 miestach na celom Slovensku a zúčastní sa jej možnože viac ako 800 detí. Vďaka by mala patriť hlavne lesníkom a ľudom, ktorí sa venujú lesníckej pedagogike, pretože mladú generáciu učia, ako sa správať k prírode, ako vysádzať stromy a čo pre nás lesy poskytujú," priblížila šéfka rezortu pôdohospodárstva.

 

Dnešnú akciu prišiel podporiť aj minister školstva, podľa ktorého vlastenectvo nie je len všeobecná idea, ale je to láska k ľuďom a prírode. "Chcem oceniť pedagógov, ktorí sa zaoberajú touto témou. Taktiež lesníkom, ktorí chodia do škôl a objasňujú deťom dôležitosť lesa pre naše životné prostredie," podotkol Plavčan.

 

Podľa ministra obrany Gajdoša vojaci využívajú lesy napríklad na výcvik, ťažbu a následnú stavbu drevených mostov. Minister si na dnešné vysádzanie zobral aj vojenskú lopatku. "Zopakujem si svoje spôsobilosti zo ženijnej prípravy. Je potrebné starať sa o našu prírodu a musí to byť cťou a vlastnosťou každého občana SR, aby si prírodu vážil a staral sa o ňu," povedal. Zároveň Matečnú a Plavčana pozval na výsadbu stromčekov do vojenských lesov.

 

Lesy SR organizujú výsadbu stromov v rámci akcie "Zasadil som strom" už štvrtý rok. Podujatie prebieha na celom Slovensku za účasti detí zo základných škôl. "Najskôr to bola veľmi nenápadná akcia zameraná na priblíženie lesa deťom. V súčasnosti sa na tejto akcii podieľa celá štruktúra zamestnancov štátneho podniku Lesy SR, kde takto na jar organizujeme výsadbu v spolupráci s okolo 1000 deťmi," priblížil generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marian Staník.

 

V roku 2016 vysadili Lesy SR na celom Slovensku 15 miliónov stromov.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies