Thajská majiteľka bistra tvrdí, že michelinská hviezda jej priniesla viac problémov ako osohu, a preto ju chce vrátiť.
72-ročná kuchárka z Bangkoku roky prevádzkuje v jednej zo štvrtí tejto metropoly bistro. O zákazníkov núdzu nikdy nemala, jej dobroty sú totiž vychýrené široko-ďaleko a ľudia sa k nej radi vracajú. Teta Fai, ako ju prezývajú, sa však v decembri dočkala aj mimoriadne prestížneho ocenenia od odborníkov a za svoju omeletu s krabím mäsom dostala michelinskú hviezdu.
Väčšina kuchárov takúto poctu považuje za vrchol svojej profesionálnej kariéry, no, ako sa zvykne hovoriť, každá minca má dve strany. Hoci sa Fai z uznania zozačiatku tešila, netrvalo dlho a zistila, že to má skôr kontraproduktívny efekt.
Od chvíle, kedy sa rozchýrilo, že toto nenápadné bistro dostalo medzinárodné ocenenie, gurmáni, ale aj zvedavci sa začali doslova hrnúť zo všetkých strán. To však nebol jediný problém, pretože popularita upriamila na prevádzku aj pozornosť úradov, ktoré sa u Fai začali objavovať čoraz častejšie a realizovali mnohé nepríjemné kontroly.
Pokojná práca v kuchyni, na ktorú stačila aj samotná majiteľka sa razom stala minulosťou a veľké množstvo ľudí so záujmom ochutnať preslávenú omeletu čakali v zástupoch. Táto situácia si vynútila vytvorenie rezervačného systému. A vzhľadom na skutočnosť, že Fai už ani zďaleka sama všetko nestíhala, jej dcéra musela podať výpoveď v práci, aby jej pomáhala.
Malý stánok sa stal centrom pozornosti a tá jeho majiteľke až tak nevyhovuje. Hoci viac zákazníkov prináša väčšie zisky, peniaze nie sú všetko. Fai hovorí, že oveľa dôležitejšia je pre ňu spokojnosť stravníkov.
Reštaurácie začali vracať Michelinské hviezdy, aký majú na to dôvod?
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies