FOTO Michalovi Kováčovi a Petrovi Mihókovi udelila EU titul Doctor honoris causa

NETKY.SK • 3 December 2014, 17:07 • 2 min
FOTO Michalovi Kováčovi a Petrovi Mihókovi udelila EU titul Doctor honoris causa

BRATISLAVA - Rektor Ekonomickej univerzity (EU) v Bratislave Dr.h.c. prof. Ing. Rudolf Sivák, PhD, dnes na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady udelil titul Doctor honoris causa prvému prezidentovi samostatnej Slovenskej republiky Michalovi Kováčovi a predsedovi Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Petrovi Mihókovi.

slovakia

left justify in out

Zasadnutie bolo rozšírené o Vedeckú radu Národohospodárskej fakulty EU a o Vedeckú radu Obchodnej fakulty EU, na návrh ktorých rektor akademický titul udelil.
      

"Som milo prekvapený. Považujem to za veľmi dôležité, pretože som robil prezidenta v zložitom období, na ktoré môžu byť rôzne názory. A aj takýto akt, akým je udelenie titulu Doctor honoris causa bývalému prezidentovi vysvetlí alebo dá odpoveď mnohým, ktorí, vychádzajúc z poznatkov, ktoré mali, mali aj svoje postoje. Nie vždy sa správne hodnotilo to obdobie," povedal TASR exprezident Kováč.
      

Pre predsedu SOPK Petra Mihóka je titul o to vzácnejší, že ho dostal na pôde svojej domovskej univerzity. "Pre mňa má toto ocenenie osobitnú hodnotu, lebo som absolventom tejto univerzity a vieme, že univerzita málokedy takou hodnosťou ocení svojho absolventa. Beriem to ako ocenenie nielen svojej práce, ale aj práce celého nášho kolektívu a hlavne šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí," povedal TASR Mihók.
      

Rektor EU v Bratislave Sivák pripomenul záslužnú činnosť exprezidenta Kováča na medzinárodnom poli. "Získal si prirodzenú autoritu svojím postojom k otázkam demokracie, ľudských práv a spolupráce v Európe. Aktívny bol aj v rámci inštitútu prezidentov Vyšehradskej štvorky, kde pôsobil v oblasti upevňovania ekonomickej spolupráce týchto geograficky blízkych krajín," povedal Sivák. Ocenil aj jeho kontakty, ktoré rozvíjal ako ekonóm v oblasti bankovníctva a ako štátnik pri nadväzovaní kontaktov v medzinárodnej oblasti. Pripomenul i jeho blízky svetonázorový vzťah s pápežom Jánom Pavlom II. U Petra Mihóka dal do pozornosti širokú odbornú ekonomickú publikačnú činnosť, v ktorej sa venoval aktuálnym otázkam svetovej a európskej ekonomiky a obchodnej politiky, ale aj zapájaniu sa slovenskej ekonomiky do integračných procesov v rámci Európskej únie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies