FOTO Mexico City vykázalo z ulíc milióny áut, verejná doprava bola preťažená

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 08:29 • 2 min
FOTO Mexico City vykázalo z ulíc milióny áut, verejná doprava bola preťažená

MEXICO CITY - Obyvatelia mexického hlavného mesta sa v stredu cestou do práce tlačili v preplnených autobusoch a súpravách metra po tom, ako tamojšie úrady zakázali používanie veľkej časti automobilov v snahe obmedziť znečistenie ovzdušia. Vzhľadom na preťaženosť verejnej dopravy sa mnohí ľudia presúvali radšej pešo alebo na bicykli, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Samospráva mexickej metropoly v súlade s novozavedenými pravidlami vyhlásila prvý stupeň smogovej pohotovosti, keďže znečistenie ovzdušia v utorok presiahlo stanovenú prijateľnú úroveň. V záujme obmedzenia smogovej záťaže bola už predtým vylúčená z premávky každý deň pätina miestnych automobilov, zatiaľ čo počas prvého stupňa pohotovosti sa tento podiel zdvojnásobuje. Celkovo sa v stredu tento zákaz vzťahoval na zhruba dva milióny vozidiel.

 

Podľa vyjadrenia koordinátora oblastnej komisie pre životné prostredie pre stanicu Milenio TV mal prvý stupeň smogovej pohotovosti v metropole Mexika platiť najmenej do 17.00 h miestneho času (polnoc SEČ). Napriek určitému zníženiu znečistenia okolité sopečné vrchy stále zahaľoval opar.

 

Preprava prostriedkami verejnej dopravy je počas platnosti rozšíreného zákazu používať autá bezplatná.

Úrady v hlavnom meste Mexika a okolí minulý týždeň oznámili, že proti znečisteniu ovzdušia chcú v najbližších mesiacoch bojovať úplným vylúčením automobilovej dopravy počas jedného dňa v týždni. Bez áut by mala byť navyše i jedna sobota v mesiaci.

 

Pravidlám určujúcim, ktoré vozidlá nesmú vyjsť v daný deň do ulíc, sa totiž dalo doteraz vyhnúť získaním potvrdenia, že ide o auto s nízkymi emisiami výfukových plynov.

 

Úrady v mexickej metropole vyhlásili v marci krízový stav v súvislosti s vysokou koncentráciou ozónu v ovzduší, čo je prvý takýto prípad od roku 2005.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona