FOTO Masaker v kanadskej mešite pozná páchateľa: Je ním študent univerzity

NETKY.SK • 31 Január 2017, 06:29 • 2 min
FOTO Masaker v kanadskej mešite pozná páchateľa: Je ním študent univerzity

QUÉBEC - Univerzitný študent, ktorý v nedeľu večer spáchal masaker v islamskom kultúrnom centre v kanadskom meste Québec, bol obvinený zo šesťnásobnej vraždy prvého stupňa a päťnásobného pokusu o vraždu. Oznámila to v pondelok miestna polícia s tým, že naďalej sa vykonávajú domové prehliadky a očakáva sa vznesenie ďalších obvinení.

slovakia

left justify in out

Obvineným je 27-ročný Alexandre Bissonnet z predmestia Québecu. Ďalší podozrivý marockého pôvodu, ktorého polícia zadržala po útoku, bol prepustený na slobodu a v prípade figuruje len ako svedok.

Podľa televízie CBC je medzi šiestimi obeťami okrem iného majiteľ mäsiarstva či univerzitný profesor, ale aj otec dvoch detí, ktorý pracoval v oblasti informačných technológií, alebo otec troch dcér, pracujúci ako programovací analytik pre miestnu vládu. Vek obetí sa pohybuje od 39 do 60 rokov, pričom pochádzajú okrem iného z Alžírska, Tuniska a Guiney.

 

 

Polícia odmietla špekulovať o možných motívoch streľby v Islamskom kultúrnom centre v Québecu (Centre culturel Islamique de Québec), využívanom aj ako mešita.

 

Zdroj blízky vyšetrovateľom pre agentúru Reuters uviedol, že zadržaný podozrivý je považovaný za "osamelého vlka".

V nemocnici stále zostáva päť zranených, 13 osôb s ľahkými zraneniami prepustili z nemocničného ošetrenia.

 

Predpokladaný páchateľ útoku žil podľa svojho facebookového profilu, ktorý bol medzičasom zablokovaný, na québeckom predmestí Cap-Rouge. Študoval antropológiu a politológiu na Université Laval, ktorá je najstaršou vysokou školou s francúzskym vyučovacím jazykom v Severnej Amerike a navštevuje ju 42.500 študentov. Univerzita v pondelok potvrdila, že Bissonnet bol študentom na fakulte sociálnych vied.

 

Útok Kanadu šokoval, pretože zákony týkajúce sa držby zbraní sú v tejto krajine prísnejšie než v susedných Spojených štátoch. V samotnom Québecu, ktorý má niečo málo cez 500.000 obyvateľov, došlo v roku 2015 iba k dvom vraždám.

 

Premiér Justin Trudeau sa po útoku osobne obrátil na milión moslimov žijúcich v Kanade. "Vedzte, že si vás vážime. Môžete obohatiť našu krajinu nezmerateľnými spôsobmi. Je to váš domov. Včerajší strašný zločin proti moslimskej komunite bol teroristický čin spáchaný proti Kanade a proti všetkým Kanaďanom. Budeme smútiť s vami. Budeme vás brániť. Budeme vás mať radi. A budeme stáť pri vás," vyhlásil Trudeau.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona