FOTO Marek Hamšík najlepším hráčom SR za rok 2016: Získal rekordné šieste prvenstvo

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 06:32 • 2 min
FOTO Marek Hamšík najlepším hráčom SR za rok 2016: Získal rekordné šieste prvenstvo

BRATISLAVA - Najlepším futbalistom Slovenskej republiky za rok 2016 sa stal obhajca Marek Hamšík, druhé miesto obsadil opäť Martin Škrtel, tretí bol Róbert Mak.

slovakia

left justify in out

Slávnostné vyhlásenie výsledkov 24. ročníka ankety denníka Pravda a Slovenského futbalového zväzu (SFZ) sa uskutočnilo v utorok večer v Refinery Gallery v Bratislave.

 

Dvadsaťdeväťročný stredopoliar talianskeho klubu SSC Neapol (nar. 27. júla 1987) Hamšík získal rekordné šieste prvenstvo (ešte aj za roky 2009, 2010, 2013, 2014 a 2015), čím sa výraznejšie odpútal od tradičného konkurenta Škrtela. Bývalý dlhoročný stopér anglického FC Liverpool, ktorý vlani v júli prestúpil do tureckého Fenerbahce Istanbul, triumfoval štyrikrát - za roky 2007, 2008, 2011 a 2012. Tri razy v tejto ankete dominoval Dušan Tittel (1995, 1996 a 1997), Hamšík ho vlani "hetrikom" vyrovnal a teraz predstihol tým, že dokázal uspieť až štyri razy za sebou. Z celkového primátu sa dosiaľ tešilo naďalej 13 slovenských futbalistov, v ostatných desiatich ročníkoch nebol iný víťaz ako Hamšík alebo Škrtel.

"Ocenenie ma veľmi teší, je to pre mňa veľká česť. Rok 2016 bol úspešný, najkrajšie chvíle boli s reprezentáciou na majstrovstvách Európy vo Francúzsku, nezabudnuteľný zážitok. Môj gól proti Rusku bol nádherný, navyše pred veľkým počtom našich fanúšikov v hľadisku. A najťažšie chvíle? Som pozitivny človek, nespomínam si, myslím len na to dobré. Teším sa, že aj v zahraničí môžem robiť dobré meno Slovensku," uviedol na pódiu Marek Hamšík.    

Rodák z Banskej Bystrice mal v hlasovaní 33 odborníkov (19 trénerov a 14 novinárov) z 330 možných spolu 329 bodov a prevzal víťaznú trofej s vyobrazenou loptou na podnose. V hlavnej ankete "Futbalista roka 2016", ktorá má názov Cena Jána Popluhára (najlepší slovenský futbalista 20. storočia zomrel 6. marca 2011 vo veku 75 rokov, pozn.), skončil na druhej priečke s odstupom 64 bodov spomenutý štvornásobný držiteľ hlavného ocenenia Martin Škrtel. "Účasť na vlaňajších majstrovstvách Európy bola krásna. Cestovali sme do Francúzska s cieľom postúpiť zo skupiny, a to sme aj dosiahli. Príjemné spomienky budem mať do konca života. Želám si, aby fanúšikovia stáli za nami. Mužstvo má silu i charakter. Verím, že aj v aktuálnej kvalifikácii o postup na MS 2018 do Ruska to dotiahneme tam, kde chceme. Na klubovej úrovni som po 8,5 roku odišiel z Liverpoolu do Turecka. Rozhodol som sa pre zmenu a vo Fenerbahce som spokojný," skonštatoval Škrtel. Tretie miesto už s výrazným 103-bodovým odstupom za víťazným Hamšíkom patrí ofenzívnemu univerzálovi Róbertovi Makovi, ktorý do júla pôsobil v gréckom tíme PAOK Solún a potom odišiel do ruského klubu Zenit Petrohrad. "Vlaňajší rok bol môj najlepší futbalový, hodnotím ho ako veľmi úspešný, či už s reprezentáciou na ME alebo na klubovej scéne. Prestúpil som z Grécka do Ruska. V Zenite Petrohrad je to ťažšie, sú tam lepší hráči ako v PAOK. Musím bojovať o svoje miesto, verím, že sa mi to podarí," vyjadril sa 26-ročný Mak. Za medailovými pozíciami štvrtý s 35-bodovým mankom na tretieho Maka skončil pravý obranca Peter Pekarík z nemeckého tímu Hertha Berlín. V elitnej desiatke ide v deviatich prípadoch o rovnaký menoslov ako v uplynulom ročníku, novicom je desiaty v poradí Milan Škriniar z talianskej Sampdorie Janov, ktorý vystriedal Viktora Pečovského z MŠK Žilina. 

Na lístkoch v hlavnej ankete sa tentoraz objavilo dovedna 22 hráčov s minimálne jedným hlasom, historické minimum bolo za rok 2014 - len 21 hráčov, v uplynulom ročníku figurovalo v hlavnej ankete 29 futbalistov. Najviac mien bolo v nominácii za rok 1999 - až 46, vtedy však hlasovalo až 50 ľudí. Až jedenásť hlasujúcich teraz trafilo kompletnú elitnú desiatku. Jedenástemu v hodnotení Matúšovi Berovi chýbalo 68 bodov na umiestnenie v elitnej desiatke. Milan Škriniar je absolútny nováčik v počte bodov do hlavnej ankety - a hneď sa katapultoval do desiatky najlepších. "Strieborný" Martin Škrtel posunul svoj rekordný zápis: v hlavnej kategórii je dvanástykrát po sebe v prvej desiatke, čo sa ešte nikomu nepodarilo. Odpútal sa výraznejšie od Miroslava Karhana, ktorý bol deväťkrát v rade medzi najlepšími. Karhana predstihol Hamšík, ten je jubilejný 10. raz za sebou v elitnej desiatke: navyše keď bodoval v hlavnej ankete, vždy skončil na prvom alebo druhom mieste v celkovom poradí. Spomenutý Karhan však zostáva rekordérom v počte účastí v prvej desiatke: bol v nej dovedna 13-krát a bodoval až osemnásťkrát.

Po šiesty raz (predtým aj za roky 2003, 2006, 2009, 2010 a 2013) v histórii ankety sa stalo, že v Top 10 figurujú iba futbalisti, pôsobiaci v zahraničných kluboch (v prípade Milana Škriniara bolo jeho vlaňajšie účinkovanie v MŠK Žilina skutočne iba epizódne, koncom januára 2016 prestúpil do Sampdorie Janov, pozn.). Za rok 2011 to legionárom "pokazil" Karhan z FC Spartak Trnava a za roky 2012, 2014 a 2015 Viktor Pečovský z MŠK Žilina, teraz pätnásty v klasifikácii.

Druhým vrcholom utorňajšieho galavečera v Bratislave bolo uvedenie ďalších laureátov do Siene slávy slovenského futbalu (SSSF), kde po vlaňajšej premiére a jedenástich legendách teraz zaradili ďalšiu päticu. Do dvorany celospoločenského rešpektu a všeobecného uznania sa dostali tri žijúce osobnosti, v abecednom poradí Titus Buberník, Jozef Kšiňan, Ján Pivarník a dvaja in memoriam: Štefan Čambal a Michal Vičan. Tento menoslov vybrala čestná rada SSSF v súlade so štatútom SSSF na základe nominačnej listiny navrhnutých tzv. výkonnou komisiou Siene slávy slovenského futbalu. Pre laureátov okrem dekrétov bola pripravená aj exkluzívna 23 cm vysoká a niečo viac ako 2 kg vážiaca bronzová trofej z dielne akademického sochára Jozefa Hobora. 

"Je to pre mňa prekvapenie. Športom som sa zaoberal celý život, okrem futbalu aj s basketbalom. Futbal bol však pre mňa všetkým, dosiahol som v ňom aj nejaké úspechy," uviedol jeden z laureátov, 83-ročný Titus Buberník, držiteľ striebornej medaily z majstrovstiev sveta v Čile 1962 a účastník dvoch svetových šampionátov (aj v roku 1958). "Je to pre mňa veľká pocta byť v sieni slávy. Chalanom zo súčasnej reprezentácie želám, aby hrali, kým sú mladí. Do Siene slávy slovenského futbalu sa dostanú, keď budú v dôchodku ako teraz ja," pridal sa 69-ročný bývalý excelentný pravý obranca Ján Pivarník, majster Európy 1976 z Belehradu a účastník MS 1970.  

Na slávnosti v Bratislave vyhlásili aj výsledky ďalšej "známej" ankety Cena Petra Dubovského pre najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov. Víťazom sa stal po prvý raz Milan Škriniar (nar. 11. februára 1995). Dvadsaťdvaročný defenzívny stredopoliar či stopér talianskej Sampdorie Janov získal v ankete Pravdy a SFZ 25 bodov a pred druhým v poradí, obhajcom prvenstva v tejto kategórii Matúšom Berom momentálne pôsobiaceho v tureckom Trabzonspore, mal výrazný 20-bodový náskok. Škriniar prevzal zarámovaný dres s číslom 10 tragicky zosnulého bývalého úspešného reprezentanta Petra Dubovského. ktorý mu odovzdal útočník ŠK Slovan Bratislava a dvojnásobný víťaz tejto kategórie z rokov 2001 a 2002 Róbert Vittek. "Pre mňa bol rok 2016 úspešný z pohľadu reprezentácie i klubu. V A-tíme SR i v dvadsaťjednotke je dobrá partia. A moje vzory? Na mojom poste stopéra Maťo Škrtel a Jano Ďurica," poznamenal na pódiu Milan Škriniar.   

Okrem spomenutých dvoch ankiet a laureátov do Siene slávy slovenského futbalu vyhlásili v Bratislave aj najlepšiu slovenskú futbalistku - Dominiku Škorvánkovú. V súčasnosti hráčka nemeckého klubu SC Sand obhájila svoje prvenstvo a celkovo jej patrí už šiesty primát, piaty za sebou (aj za roky 2009, 2012, 2013, 2014 a 2015), Trénerom roka 2016 v Slovenskej republike sa stal úspešný kouč národného mužstva Ján Kozák (obhájil triumfy z rokov 2013, 2014 a 2015) pred českým lodivodom slovenskej reprezezentácie do 21 rokov Pavlom Hapalom a kormidelníkom lídra tabuľky najvyššej domácej futbalovej súťaže MŠK Žilina Adriánom Guľom. "Futbalový rok 2016 by som rozdelil do dvoch fáz - príprava na EURO a samotné majstrovstvá Európy vo Francúzsku. Pre mňa zážitok na celý život, niečo krásne, to treba zažiť. Chcem sa poďakovať hráčom, ktorí odviedli perfektnú robotu, predstaviteľom SFZ za utvorenie výborných podmienok pre našu prácu a pochopiteľne aj celému realizačnému tímu v reprezentácii. Oni pracujú, ja beriem trofeje," uviedol Ján Kozák pri preberaní ocenenia na slávnosti z rúk bývalého kouča slovenskej reprezentácie Jozefa Jankecha.      

"Cenu fanúšikov" za rok 2016 dostal v internetovom hlasovaní tak ako aj v predchádzajúcom ročníku Marek Hamšík, ktorý opäť narušil hegemóniu Martina Škrtela (uspel tri razy za sebou - v rokoch 2012, 2013 a 2014).         

Už dlhšie boli známe a organizátormi zverejnené výsledky ďalšej ankety. Najlepším hráčom pôsobiacim v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži Fortuna lige sa stal za rok 2016 Filip Hlohovský z MŠK Žilina pred Matúšom Berom z AS Trenčín (už si oblieka dres tureckého Trabzonsporu), tretí skončil ďalší hráč MŠK Žilina Michal Škvarka.

Utorňajší slávnostný večer vyhlásenia ankety "Najlepší futbalista Slovenskej republiky za rok 2016" v Refinery Gallery, ktorý sa uskutočnil pred televíznymi kamerami v priamom prenose televízie JOJ Plus, moderoval Marcel Merčiak. V programe vystúpili aj spevák skupiny Desmod Mário "Kuly" Kollár, raper Kali, skupina Tublatanka a Kandráčovci. 

Konečné výsledky futbalových ankiet denníka Pravda a SFZ za rok 2016:

Najlepší futbalista Slovenskej republiky za rok 2016 - Cena Jána Popluhára (celkovo 24. ročník, spolu dostalo aspoň jeden hlas 22 hráčov, za menom je jeho klubová príslušnosť v roku 2016):


1. Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.) 329 bodov, 2. Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl. - Fenerbahce Istanbul/Tur.) 265, 3. Róbert Mak (PAOK Solún/Gréc. - Zenit Petrohrad/Rus.) 226, 4. Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín/Nem.) 191, 5. Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus. - Trabzonspor/Tur.) a Juraj Kucka (AC Miláno/Tal.) po 177, 7. Vladimír Weiss ml. (Lekhwiya SC - Al Gharafa/Kat.).114, 8. Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR) 103, 9. Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Rus. - Olympique Marseille/Fr.) 91, 10. Milan Škriniar (MŠK Žilina - Sampdoria Janov/Tal.) 80, 11. Matúš Bero (AS Trenčín - Trabzonspor/Tur.) 14, 12. Ondrej Duda (Legia Varšava/Poľ. - Hertha BSC Berlín/Nem.) a Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR) po 9, 14. Stanislav Lobotka (FC Nordsjaelland/Dán.) 7, 15. Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň/ČR), Adam Nemec (Willem II Tilburg/Hol. - Dinamo Bukurešť/Rum.) a Viktor Pečovský (MŠK Žilina) po 5, 18. Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava) 3, 19. Filip Hlohovský (MŠK Žilina) 2, 20. Ján Greguš (FK Jablonec/ČR - FC Kodaň/Dán.), František Kubík (ŠK Slovan Bratislava) a Dušan Švento (1. FC Kolín nad Rýnom/Nem. - Slavia Praha/ČR) po 1

Prehľad doterajších víťazov ankety "Najlepší futbalista Slovenskej republiky":
rok 1993: Peter Dubovský
rok 1994: Vladimír Kinder
rok 1995: Dušan Tittel
rok 1996: Dušan Tittel
rok 1997: Dušan Tittel
rok 1998: Jozef Majoroš
rok 1999: Vladimír Labant
rok 2000: Szilárd Németh
rok 2001: Ľubomír Moravčík
rok 2002: Miroslav Karhan
rok 2003: Vladimír Janočko
rok 2004: Marek Mintál
rok 2005: Marek Mintál
rok 2006: Róbert Vittek
rok 2007: Martin Škrtel
rok 2008: Martin Škrtel
rok 2009: Marek Hamšík
rok 2010: Marek Hamšík
rok 2011: Martin Škrtel
rok 2012: Martin Škrtel
rok 2013: Marek Hamšík
rok 2014: Marek Hamšík
rok 2015: Marek Hamšík
rok 2016: Marek Hamšík

Cena Petra Dubovského pre najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov za rok 2016 (17. ročník, aspoň jeden platný hlas dostali štyria hráči, za menom futbalistu je jeho klubová príslušnosť v roku 2016):
1. Milan Škriniar (MŠK Žilina - Sampdoria Janov/Tal.) 25, 2. Matúš Bero (AS Trenčín - Trabzonspor/Tur.) 5, 3. Nikolas Špalek (MŠK Žilina) 2, 4. Martin Chrien (Zbrojovka Brno/ČR - MFK Ružomberok) 1
Pozn.: Samuel Kalu (AS Trenčín) 1 - neplatný hlas

Prehľad doterajších víťazov ankety "Cena Petra Dubovského":
rok 2000: Ľubomír Meszároš
rok 2001: Róbert Vittek
rok 2002: Róbert Vittek
rok 2003: Roland Števko
rok 2004: Milan Ivana
rok 2005: Martin Škrtel
rok 2006: Dušan Švento
rok 2007: Marek Hamšík
rok 2008: Marek Hamšík
rok 2009: Miroslav Stoch
rok 2010: Miroslav Stoch
rok 2011: Róbert Mak
rok 2012: Róbert Mak
rok 2013: Norbert Gyömbér
rok 2014: Ondrej Duda
rok 2015: Matúš Bero
rok 2016: Milan Škriniar

Tréner roka 2016 (aspoň jeden hlas dostalo 7 kormidelníkov):
1. Ján Kozák (reprezentácia SR) 83, 2. Pavel Hapal (reprezentácia SR do 21 rokov),60, 3. Adrián Guľa (MŠK Žilina) 33, 4. Martin Ševela (AS Trenčín) 21, 5. Vladimír Weiss (reprezentácia Gruzínska) 4, 6. Marek Fabuľa (ŽP Šport Podbrezová) 2, 7. Norbert Hrnčár (Spartak Myjava - MFK Ružomberok) 1

Najlepšia futbalistka roka 2016 (aspoň jeden hlas dostalo 14 hráčok):
1. Dominika Škorvánková (SC Sand/Nem./) 52, 2. Mária Mikolajová (Partizán Bardejov) 24, 3. Alexandra Bíróová (SKN St. Pölten/Rak.) 9, 4. Veronika Sluková (ŠKF VIX Žilina) 8, 5. Mária Korenčiová (FC Neunkirch/Švaj.) 7, 6. Diana Bartovičová (Slavia Praha/ČR) a Patrícia Chládeková (Sport Ladies Club Banská Bystrica - FC Neunkirch/Švaj.) po 5, 8. Patrícia Hmírová (FC Neunkirch/Švaj.), Martina Šurnovská (Slovan Bratislava) a Lucia Šušková (TS Mitech Žywiec/Poľ.) po 3   

Najlepší hráč Fortuna ligy v roku 2016 (aspoň jeden hlas dostalo 25 hráčov):
1. Filip Hlohovský (MŠK Žilina) 59, 2. Matúš Bero (AS Trenčín - Trabzonspor/Tur.) 39, 3. Michal Škvarka (MŠK Žilina) 14, 4. Jakub Holúbek (AS Trenčín - MŠK Žilina), Viktor Pečovský (MŠK Žilina) a Ibrahim Rabiu (AS Trenčín - KAA Gent/Belg.) po 11, 7. Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava) 10, 8. Gino van Kessel (AS Trenčín - SK Slavia Praha/ČR) a Martin Kuciak (ŽP Šport Podbrezová) po 7. 10. Adam Jakubech (FC Spartak Trnava), Yusuf Otubanjo (FC Blau-Weiss Linz/Rak. - MŠK Žilina) a Jakub Paur (MŠK Žilina - AS Trenčín) po 4

Cena fanúšikov 2016 (internetové hlasovanie): Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.)

Sieň slávy slovenského futbalu (SSSF) - päť laureátov:
Žijúci (3): Titus Buberník, Ján Pivarník, Jozef Kšiňan
In memoriam (2): Štefan Čambal, Michal Vičan    

 

 

 
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies