FOTO Ľudia chcú svoje pozemky v Javorine, protestovali pred parlamentom

NETKY.SK • 27 Január 2015, 13:41 • 2 min
FOTO Ľudia chcú svoje pozemky v Javorine, protestovali pred parlamentom

BRATISLAVA – Päťdesiat ľudí prišlo dnes pred parlament protestovať proti zabratiu pozemkov, na ktorých sú v bývalom Vojenskom obvode (VO) Javorina postavené vojenské stavby.

slovakia

left justify in out

Ako povedal pre agentúru SITA predseda Družstva Ruskinovce Karol Galek, ľudia prišli pred NR SR, pretože poslanci budú rokovať o zákone, ktorý má doriešiť reštitúcie v bývalom vojenskom obvode. „Zákon je v podstate dobrý. Dostal sa tam však bod, ktorý mal uprednostniť vyvolených ľudí vybratých ministerstvom obrany. Tí odkúpili od ministerstva vojenské stavby po ruskej armáde. Mali mať aj prednostné právo na pozemky pod týmito stavbami bez ohľadu na to, komu tieto pozemky patrili,“ povedal Galek.

 

Parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo minulý týždeň sporný bod z návrhu stiahol. „Nie je to však po prvýkrát, že sa o niečo také snažili,“ uviedol Galek. Ľudia chcú, aby zo zákona sporný paragraf vypadol aj v pléne NR SR. VO Javorina bol zrušený v januári 2011. Majitelia pozemkov sa ich vrátenia dožadujú 25 rokov. 

 

Vojenský obvod (VO) Javorina v okrese Kežmarok bol zriadený v roku 1952. Vysídlené a zrovnané so zemou boli preto obce Ruskinovce, Dvorce, Blažov či osada Ľubické kúpele. VO bol vytvorený aj z častí katastrálnych území ďalších 22 spišských obcí. V rámci reštitúcie sa od roku 1990 o spätné získanie majetku pokúša viac ako 30-tisíc občanov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies