FOTO Lídri moslimských krajín naliehali na ukončenie okupácie palestínskych území Izraelom

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 14:08 • 2 min
FOTO Lídri moslimských krajín naliehali na ukončenie okupácie palestínskych území Izraelom

JAKARTA - Lídri moslimských krajín dnes naliehali na Izrael, aby ukončil okupáciu palestínskych území, a žiadali aj vytvorenie palestínskeho štátu v súlade s princípom o existencii dvoch štátov na území historickej Palestíny.

slovakia

left justify in out

Súčasne vyzvali medzinárodné spoločenstvo na bojkot produkcie z okupovaných území predávanej Izraelom. Informovala o tom agentúra DPA. Vodcovia moslimských krajín podporili aj myšlienku na zvolanie medzinárodnej mierovej konferencie, ktorá by mohla vyústiť do obnovenia rokovaní o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu. S návrhom usporiadať takéto stretnutie prišlo vo februári Francúzsko.

 

Účastníci mimoriadneho zasadnutia Organizácie islamskej spolupráce (OIC) v indonézskej Jakarte súčasne podporili jednotu Palestínčanov a prisľúbili im pomoc pri ochrane Jeruzalema, a to vrátane finančnej.

 

Schôdzka OIC sa konala na žiadosť Palestínskej samosprávy, ktorá ho iniciovala kvôli zhoršujúcej sa situácii na okupovaných územiach. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás delegátov OIC upozornil, že Izrael pokračuje vo svojej expanzii na palestínskych územiach budovaním ilegálnych osád, čo ohrozuje realizáciu konsenzuálneho riešenia spočívajúceho v existencii dvoch štátov na území historickej Palestíny.

 

Abbás súčasne ubezpečil, že "sústredene pracujeme na tom, aby sme získali našu zem späť (...) a vytvorili vládu národnej jednoty". "Zblížili sme sa s našimi bratmi v Gaze," vysvetľoval Abbás, čím mal na mysli militantné hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy. Abbás dodal, že vďaka tomuto zblíženiu, "ak Boh dá, ak na to bude vôľa, môže do niekoľkých mesiacov vzniknúť vláda národnej jednoty".

 

Agentúra DPA uviedla, že medzi účastníkmi schôdzky v Jakarte bol aj sudánsky prezident Umar Bašír, na ktorého Medzinárodný súdny dvor (ICC) vydal zatykač pre podozrenie zo spáchania vojnových zločinov a genocídy. Indonézia Bašíra na stíhanie nevydala, pretože nie je zmluvnou stranou ICC.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona