FOTO Letušky ruského Aeroflotu vyhrali súd: Kvôli veľkým prsiam ich chceli pripraviť o miesto

NETKY.SK • 22 September 2017, 10:35 • 2 min
FOTO Letušky ruského Aeroflotu vyhrali súd: Kvôli veľkým prsiam ich chceli pripraviť o miesto

Známe ruské aerolinky chceli letušky pripraviť o miesto preto, že nespĺňali požiadavky ohľadom konfekčnej veľkosti.

slovakia

left justify in out

Dve letušky pološtátnych ruských aeroliniek Aeroflot Jevgenija Magurinová a Irina Jerusalimská sa rozhodli zažalovať svojho zamestnávateľa za diskrimináciu na základe veku, váhy a vzhľadu.

 

Aeroflot sa totiž rozhodol zaviesť neoficiálne opatrenia, ktoré hovorili o tom, že letušky, ktorým nebude dobrá uniforma s maximálnou veľkosťou 48 podľa ruského číslovania, nebudú môcť pracovať v rámci medzinárodných letov a zároveň im z platov strhnú všetky príplatky a odmeny.  Jevgeniji bol pracovný odev úzky na prsiach, preto dostala nižšiu výplatu.

 

Napriek tomu, že v Rusku aj dnes prevláda názor, že ženy majú byť predovšetkým matkami a manželkami, a preto sa málokedy púšťajú do akýchkoľvek sporov týkajúcich sa ich práv, dve zamestnankyne Aeroflotu na to odvahu predsa len nabrali. Svoj podnet podali na súd.

 

Súd najskôr žalobu zamietol, no Jevgenija a Irina sa proti rozhodnutiu odvolali. Vyšší súd následne uznal, že spoločnosť porušila legislatívu v oblasti pracovného práva, no diskrimináciu zamietli. Zamestnávateľovi však nariadili, aby letuškám uhradil všetky odobraté prémie a zaplatil aj symbolickú kompenzáciu vo výške približne 72 eur.

 

Letecká spoločnosť je napriek tomu s rozsudkom spokojná, pretože žiadnu diskrimináciu im nepreukázali. Odvolávajú sa na to, že požiadavky na určité fyzické predispozície majú a informujú o nich vopred. Každý kilogram nadváhy letušky ich totiž ročne stojí 11 eur dodatočných nákladov na pohonné hmoty. Medzinárodní cestujúci zároveň vraj uprednostňujú mladý a štíhly palubný personál.

 

Napriek tomu, že sa diskriminácia v tomto prípade nedokázala, Jevgenija a Irina sa v Rusku stali symbolom boja za ženské práva.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies