FOTO Len pre silné povahy: Kričiace múmie sú jednou z najdesivejších turistických atrakcií sveta

NETKY.SK • 18 Október 2017, 14:30 • 2 min
FOTO Len pre silné povahy: Kričiace múmie sú jednou z najdesivejších turistických atrakcií sveta

V Mexiku sa nachádza múzeum ktoré naháňa strach ľuďom po celom svete.

slovakia

left justify in out

V priebehu 19. storočia sužovali svet epidémie mnohých chorôb, ktoré sa výrazne podpísali na vysokej úmrtnosti. Jednou z nich bola aj epidémia cholery. Tá v rokoch 1829-1851 v Mexiku zabila viac ako 200-tisíc ľudí. V niektorých mestách bola situácia natoľko kritická, že kapacity cintorínov zďaleka nepostačovali na pochovávanie zosnulých. Podobne to bolo v meste Guanajutatu, kde obyvatelia boli nútení stavať nadzemné krypty, kam sa nebožtíci hromadne pochovávali. Nakoľko boli telá čiastočne zabalzamované a prostredie bolo horúce a suché, rokmi sa mumifikovali.

 

V roku 1865 mesto vydalo zákon, že každý, kto chce mať svojho blízkeho pochovaného v zemi, musí zaplatiť daň. Samozrejme, nie každý si to mohol dovoliť, preto následne začali mŕtvych prekladať do krýpt z čias epidémie. Keď ich otvorili, boli veľmi zaskočení. Telá v nich boli relatívne dobre zachované, no ich výrazy boli naozaj strašidelné. Tváre mnohých z nich vyzerali, akoby na nich ostal posledný zdesený výkrik pred smrťou.

 

Táto informácia sa od zhrozených hrobárov rýchlo rozšírila, až došlo k tomu, že ich ľudia začali podplácať, aby im aspoň na chvíľu dovolili do hororových krýpt nahliadnuť. Múmie začali pútať záujem širokej verejnosti, až sa z nich na prelome 19. a 20. storočia stala doslova turistická atrakcia.

 

Za hrôzostrašnými výrazmi nebohých neraz stojí aj skutočnosť, že boli pochovaní zaživa. V období pred takmer dvesto rokmi totiž medicína nebola na dostatočnej úrovni a lekárom sa stávalo, že kvôli zníženému pulzu v dôsledku choroby vyhlásili za mŕtveho aj človeka, ktorý ešte žil.

 

Mumifikované pozostatky tiel sa momentálne nachádzajú v múzeu v meste Guanajutatu, ktoré každoročne navštevujú tisícky turistov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona