FOTO Lejaky na severozápade USA zanechali dvoch mŕtvych a tisíce ľudí bez elektriny

NETKY.SK • 10 December 2015, 10:27 • 2 min
FOTO Lejaky na severozápade USA zanechali dvoch mŕtvych a tisíce ľudí bez elektriny

PORTLAND - Búrky sprevádzané prudkými lejakmi spôsobili zosuvy bahna a záplavy na severozápade Spojených štátov, odkiaľ v stredu hlásili tisíce ľudí bez elektriny a dvoch mŕtvych. Informuje o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady a médiá.

slovakia

left justify in out

Americká Národná meteorologická služba (NWS) uviedla, že v Portlande, najväčšom meste štátu Oregon, napršalo za tri dni viac ako 127 milimetrov zrážok, čo je takmer rovnaké množstvo, ako býva v tejto oblasti bežne zaznamenané za celý december. Bežné množstvo zrážok pre tento mesiac bolo prekročené aj v Seattli na území susedného štátu Washington.


V hornatých častiach Oregonu a Washingtonu podľa údajov NWS napršalo vyše 300 milimetrov zrážok. Washingtonský guvernér Jay Inslee vyhlásil v postihnutých oblastiach stav ohrozenia. Meteorológ Gerald Macke, ktorého cituje Reuters, nedokázal s určitosťou povedať, či búrky v regióne pri tichomorskom pobreží USA súvisia s tohtoročným javom El Niňo. Rekordné lejaky v uvedených štátoch USA spôsobili rozvodnenie tamojších riek a prepadnutie vozovky na viacerých významných cestách. V najhoršie postihnutých oblastiach zostali v stredu tretí deň po sebe zatvorené školy. Pozastavená bola i premávka na diaľnici medzi Portlandom a Seattlom.


V súvislosti s počasím zahynuli v Oregone dve ženy. Šesťdesiatročná Portlandčanka zahynula podľa miestnych hasičov po tom, ako jej príbytok zasiahol padajúci strom, zatiaľ čo druhá žena sa utopila v mestečku Clatskanie na severe Oregonu, keď zaplavila jej auto voda. Ľudí v ďalších postihnutých oblastiach zachraňovali hasiči, ktorí na niektorých miestach museli použiť nafukovacie člny. Energetický podnik Puget Sound Energy pôsobiaci v oblasti Seattlu hlásil prerušenie dodávok pre 37.000 zákazníkov v dôsledku silného vetra a krupobitia. V oblasti Portlandu zaznamenal tamojší podnik Portland General Electric výpadky týkajúce sa 26.000 odberateľov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies