FOTO Lavína zasiahla obytnú oblasť na nórskom súostroví Špicbergy v Arktíde

NETKY.SK • 22 Február 2017, 07:43 • 2 min
FOTO Lavína zasiahla obytnú oblasť na nórskom súostroví Špicbergy v Arktíde

OSLO - Lavína dnes zasiahla obytnú oblasť v hlavnej osade Longyearbyen na nórskom súostroví Svalbard (Špicbergy) v Arktíde. Nie sú však hlásení žiadni zranení ani nezvestní.

slovakia

left justify in out

Lavína zasiahla v mestečku najmenej dve budovy so šiestimi bytmi a zmietla aj zaparkované autá a snežné skútre, informoval miestny denník Svalbardposten.

Súostrovie patrí pod správu Nórska a má približne 2700 obyvateľov. Guvernérka Kjerstin Askholtová nariadila evakuáciu okolitých budov.

 

Obyvatelia, ktorých sa situácia týkala, sa zhromaždili v neďalekej kaviarni.

Frank Johnny Olsen vyhlásil, že v dome boli štyria dospelí a dve deti, keď sa privalila lavína. Vytrhla budovu zo základov, ale všetkým sa podarilo dostať do bezpečia.

 

"Celá budova sa pohla, poháre spadli z políc, deti sa skĺzli až k stenám a pohadzovalo ich po izbe," povedal pre nórsku verejnoprávnu stanicu NRK Olsen. "Ale nemysleli sme si, že je to vážne, lebo ani elektrina nevypadla," dodal.

Olsen tiež uviedol, že nevedel o opakovaných varovaniach úradov pre lavínami na ich riedko obývanom ostrove, ktorý leží v polovici cesty medzi kontinentálnym Nórskom a severným pólom.

 

Nórske centrum pre lavíny nedávno varovalo, že na Svalbarde je zvýšené riziko lavín.

 

Pátracie tímy neskôr z oblasti odvolali pre obavy, že môže spadnúť nová lavína.

 

Oblasť zasiahnutá lavínou sa nachádza pod horou Sukkertoppen a je aj v blízkosti lokality, v ktorej v decembri 2015 spadla lavína a zasypala niekoľko budov, kde zahynuli dvaja ľudia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies