FOTO Laureát Hercovej misie Ristovski položil svoju tabuľku: Stal som sa Košičanom

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 19:20 • 2 min
FOTO Laureát Hercovej misie Ristovski položil svoju tabuľku: Stal som sa Košičanom

KOŠICE - Hviezda balkánskej kinematografie a čerstvý laureát ocenenia Hercova misia Lazar Ristovski dnes na Art Film Feste vlastnoručne pripevnil tabuľku so svojim menom na Hlavnej ulici pri Morovom stĺpe Immaculata v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Srbský herec, režisér, scenárista a producent je prvou osobnosťou, meno ktorej preklenulo brehy potoka tečúceho centrom mesta. Ako sám Ristovski uviedol, tým, že sa oddnes v Košiciach nachádza tabuľka s jeho menom, stal sa obyvateľom mesta.

 

“Pre Košice to možno nie je historická chvíľa, ale pre mňa určite je. Ja sa tu cítim vynikajúco. Som tu len dva dni, ale stihol som si všimnúť, že Košice majú fantastickú, výnimočnú, silnú energiu. Ak aj ja môžem prispieť troškou k tomu, aby táto energia bola ešte lepšia, je to pre mňa veľké šťastie. Keďže tu bude oddnes moja tabuľka, ja sám seba si dovolím vyhlásiť sa za Košičana,” povedal za potlesku desiatok divákov a diváčok, ktorí sa prišli na ceremoniál pozrieť.


Šesťdesiattriročný herec si ocenenie prevzal v utorok. Organizátori si preňho, podobne ako v prípade Stephena Daldryho, ktorému v sobotu odovzdali cenu Zlatá kamera, pripravili prekvapenie - cenu Ristovskimu totiž prišla odovzdať jeho kolegyňa Mirjana Karanović, s ktorou si rodák z obce Ravno Selo zahral v snímke Underground (1995) Emira Kusturicu. Utorkový večer následne pokračoval projekciou Ristovskiho nového filmu Z druhej strany (2016). Fanúšikovia si v Amfiteátri mohli pozrieť aj spomínanú snímku Underground.


V hercovom programe na Art Film Feste nechýbala ani masterclass, kde Ristovski priblížil zákulisie svojej dlhoročnej kariéry. Ako prezradil, práca s Emirom Kusturicom na snímke Underground ho emočne vysilila, čo je napokon aj dôvod, prečo spolu nenakrútili ďalší film. Napriek tomu je to práve úloha Blackyho z tohto filmu, ktorú by si niekedy rád zopakoval.


Ako tiež poznamenal, silné emócie nie sú len charakteristickým znakom balkánskej kinematografie, ale sú podľa neho dôležité pri akejkoľvek práci. “Myslím si, že takto je to v každej práci, nielen čo sa týka herectva. Keď chce človek skutočne pracovať naplno, musí zo seba vydať všetko. Ja žijem a pracujem naplno, a preto, keď niečo robím, tak sa tomu oddávam. A preto aj tie emócie,” povedal.


Na Art Film Feste uviedli aj Ristovskiho režijný debut Biely oblek (1999). Film mal premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes a bol tiež juhoslovanským kandidátom na nomináciu na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov.
Herec, ktorý má za sebou viac ako štyritisíc divadelných vystúpení a zahral si vo viac ako 70 filmoch a seriáloch, agentúre SITA prezradil, že je presvedčený, že nie postavy ovplyvnili jeho, ale on ovplyvnil ich. “Domnievam, že ja ovplyvňujem tie postavy tak, ako ich stvárnim, lebo ja do nich vkladám to svoje. Ja ovplyvňujem konečný výsledok tej postavy a nie postava mňa,” uviedol.


Diváci môžu Ristovskiho poznať aj zo snímok ako Sud prachu (1998), Kráľ zlodejov (2004) či Kňazove deti (2013). Okrem toho nakrútil film Biele levy (2011). V súčasnosti sa venuje produkcii, pričom sa podieľal na 13 filmoch. Venuje sa aj literatúre.
Ako tiež herecká hviezda prezradila, ocenenie zo Slovenska si veľmi cení. “Myslím si, že v umeleckom svete sa ďaleko vyššie hodnotia ocenenia zo zahraničia. Znamená to, že ten herec je vyslovene dobrý,” povedal.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona