FOTO Kvôli nezhodám sa v Bratislave budú konať dve nezávisle od seba korunovačné slávnosti

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 09:20 • 2 min
FOTO Kvôli nezhodám sa v Bratislave budú konať dve nezávisle od seba korunovačné slávnosti

BRATISLAVA - Tento rok sa budú konať dve samostatné korunovačné slávnosti. Jednu zorganizuje hlavné mesto v dňoch 10. až 17. júna a druhú občianske združenie Korunovačná Bratislava (OZKB) 23. až 25. júna. Dôvodom je nezhoda oboch strán.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu OZKB Miroslava Vetríka chcel magistrát organizovať slávnosti bez ich združenia, ktoré ich pritom vytvorilo. „Predstavte si, že niečo vymyslíte, dáte tomu konkrétnu podobu a 14 rokov to realizujete, a potom vám niekto povie, ďakujem, ale od teraz to budeme robiť my a bez vás," priblížil dnes Vetrík.

 

Koncom marca podal na bratislavskú mestskú časť Staré Mesto žiadosť o zaujatie verejného priestranstva pre korunovačný sprievod. Miestny úrad ho mal informovať, že hlavné mesto pri organizovaní tohto podujatia už s jeho združením zrejme nepočíta. „To bola prvá informácia. Staré Mesto nám však prispelo menšou dotáciou, schválilo nám zaujatie verejného priestranstva, tak aj vďaka tomu môžeme 15. ročník Korunovačných slávností zorganizovať," uviedol Vetrík. Nerozumie však, prečo mesto zneužíva názov podujatia i logo združenia na propagáciu svojich aktivít.

 

Vetríkovi sa spor bohužiaľ nepodarilo spor vyriešiť a  preto sa obrátil na právnikov. Advokát Peter Haňdiak tvrdí, že jednoznačné výlučné práva na organizáciu Korunovačných slávností v Bratislave má Vetrík a jeho občianske združenie.

 

„To, čo robí mesto, je v rozpore so zákonmi, princípmi právneho štátu a etickými normami," povedal Haňdiak. Hlavné mesto doteraz podľa Haňdiaka nepristúpilo na podmienky združenia, aby sa Korunovačné slávnosti konali v tradičný posledný júnový víkend, a aby mesto upustilo od všetkých sprievodných akcií, ktoré už začínalo realizovať. „Do dnešného dňa sme nedostali žiadnu odpoveď," podotkol Haňdiak.

 

Advokátska kancelária podala návrh na Okresný súd Bratislava I o vydanie neodkladného opatrenia. V rámci neho požiadala súd, aby nariadil mestu zdržania sa organizovania podujatia Bratislavské korunovačné slávnosti. Advokátka Martina Tomus Palušková z tej istej advokátskej kancelárie tvrdí, že konanie mesta napĺňa znaky takzvanej nekalej súťaže, v zmysle Obchodného zákonníka. „Ide bezpochyby o zásah do práv občianskeho združenia," skonštatovala.

 

Magistrát sa ohradil tým, že keďže ide o 300. výročie narodenia rakúsko-uhorskej panovníčky Márie Terézie a jej meno sa bezprostredne spája s hlavným mestom, chce si slávnosť zorganizovať po svojom. Ďalej argumentovalo tým, že každoročne finančne prispieva organizácii pri realizovaní Korunovačných slávností. „Hlavné mesto sa preto rozhodlo vytvoriť vlastný koncept korunovácií.

 

"Bratislava bude žiť korunováciami nie iba cez víkend, ale celý týždeň. Do organizácie podujatia sa zapojili mestské kultúrne inštitúcie, nie jedno, ale niekoľko občianskych združení a aj jednotlivcov," uviedla hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Tematicky bude dominovať výročie narodenia Márie Terézie. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies