FOTO Kráľovná Alžbeta II. usporiadala pre čínskeho prezidenta veľkolepý banket

NETKY.SK • 21 Október 2015, 08:46 • 2 min
FOTO Kráľovná Alžbeta II. usporiadala pre čínskeho prezidenta veľkolepý banket

LONDÝN - Kráľovná Alžbeta II. v utorok v prejave na štátnom bankete na počesť návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga ocenila "celkové partnerstvo" medzi Britániou a Čínou.

slovakia

left justify in out

Keď znela čínska štátna hymna, hostia zhromaždení vo veľkolepo vyzdobenej tanečnej sále Buckinghamského paláca zdvihli poháre a pripili si na počesť prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho manželky.

 

img


Manželka britského princa Williama Kate, vo flitrovej červenej róbe a s diamantovým diadémom, sedela vedľa čínskeho lídra za vrchstolom. Kráľovnú Alžbetu sprevádzal jej manžel princ Philip, napísala tlačová agentúra AP.

 

Hostí, oblečených vo formálnych večerných róbach a vo frakoch a s bielymi kravatami, čakali na slávnostnej večeri morské slimáky s penou z homára, potom zverina z okolia kráľovského škótskeho zámku Balmoral, pripravená na víne Madeira a s hľuzovkovou omáčkou.

 

img


Ako dezert podávali horkú čokoládu, cukrovinky s mangom a limetkou a tiež výber kvalitných vín. Predstavitelia Buckinghamského paláca vopred zverejnili informáciu, že za stolmi bude sedieť vyše 170 hostí a počúvať budú napríklad čínske ľudové piesne, skladbu "Eleanor Rigby" od skupiny Beatles a pesničku "Nobody Does It Better" z filmu o špiónovi Jamesovi Bondovi.

 


Kráľovná darovala čínskemu prezidentovi a jeho manželke zbierky Shakespearových sonetov a dva svietniky. Keďže prezident Si Ťin-pching je vášnivým čitateľom Shakespeara, sonety dostal v špeciálne vyrobenej koženej a pozlátenej škatuli.


Čínsky líder venoval Alžbete II. dva z albumov ľudových piesní v podaní svojej manželky - prvá dáma je v Číne oslavovanou speváčkou. Kráľovnej daroval aj výšivku, veľkú porcelánovú misu a knižočku s poštovými známkami. Na bankete sa zúčastnili vplyvní politici a členovia kráľovskej rodiny - ale nie následník britského trónu princ Charles, priateľ exilového tibetského duchovného vodcu dalajlámu.


Čínsky prezident sa v utorok večer už skôr stretol s novým britským opozičným lídrom Jeremym Corbynom, ktorý v súkromnom rozhovore upozornil na stav ľudských práv v Číne a dopad čínskeho dovozu na britský oceliarsky priemysel.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies