FOTO Kiska: Slobodu, demokraciu a bezpečnosť ohrozujú pochybnosti, strach a chaos

NETKY.SK • 17 November 2015, 17:19 • 2 min
FOTO Kiska: Slobodu, demokraciu a bezpečnosť ohrozujú pochybnosti, strach a chaos

BRATISLAVA - Slobodu, demokraciu a európsku bezpečnosť podľa prezidenta Andreja Kisku najviac ohrozujú pochybnosti, strach a chaos.

slovakia

left justify in out

"Ktoré, či už zbraňou teroristov a fanatikov, alebo politickou krátkozrakosťou, radikalizmom a extrémizmom, oslabujú európsku jednotu a oslabujú tak Európu zvnútra," uviedol v príhovore pri pamätníku Brána slobody v bratislavskom Devíne počas pietnej spomienky na obete komunistického režimu.

 

Hlava štátu je presvedčená, že pokiaľ bude Európa postupovať spoločne, nájde spôsoby, ako posilniť bezpečnosť. "Ale podarí sa nám to len vtedy, ak si budeme vedomí, čo v skutočnosti chránime.... To, čo dnes chránime, je naša sloboda a demokracia. To, čo je dnes skúšané, je európska solidarita voči sebe navzájom a európska jednota," uviedol Kiska.

 

Prezident upozornil, že teroristické útoky v Paríži priniesli nielen obrovskú vlnu európskej solidarity i odhodlania, ale posilnili aj pochybnosti, otázky, extrémizmus a politický radikalizmus. "A práve extrémizmus a politický radikalizmus vždy zahmlievajú a prekrúcajú to, čo musí byť obsahom prvoradého záujmu, ak dnes znovu hovoríme o ochrane slobody a demokracie. Ak hovoríme o našej bezpečnosti," doplnil.

 

Zároveň pripomenul, že v časoch, keď museli ľudia za slobodou utekať, demoralizovala spoločnosť podozrievavosť medzi ľuďmi. "Štátnou propagandou vyvolávaná atmosféra strachu, nedôvery. Povzbudzovanie nevedomosti a šírenie neprávd. Preto, ak hovoríme dnes o našej bezpečnosti, ak hovoríme o tom, ako sa žije našim ľuďom na Slovensku, ako sa bezpečne cítia, hovorme vždy a v prvom rade o bezpečnosti ochraňujúcu hodnoty slobody a demokracie pre ľudí v Európe. Naša bezpečnosť znamená chrániť hodnoty a princípy, pre ktoré ľudia v roku 1989 prestrihli plot, chrániť hodnoty, ktoré nás odvtedy držia pokope," zhrnul Kiska.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies