FOTO Kiska sa stretol s pápežom Františkom, daroval mu unikátnu fotoknihu

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 13:43 • 2 min
FOTO Kiska sa stretol s pápežom Františkom, daroval mu unikátnu fotoknihu

VATIKÁN - Prezident SR Andrej Kiska po prvý raz vo svojej funkcii navštívil Vatikán, kde ho prijal pápež František. Pri tejto príležitosti odovzdal Svätému otcovi ako dar unikátnu fotoknihu slovenského fotografa Filipa Kuliseva.

slovakia

left justify in out

Súčasťou publikácie s pozlátenými stranami sú fotografie nádherných kútov Slovenska od Bratislavy až po Spiš z vtáčej perspektívy. "Slovensko je nádherná krajina a Filip Kulisev ju zachytáva ako nikto iný, preto visia jeho fotografie v mojej kancelárii a preto som sa rozhodol venovať knihu fotografií aj pápežovi Františkovi," povedal prezident Kiska.

 

Dar pre pápeža Františka je jedinečný z viacerých dôvodov. "Pozlátené fotoknihy sa nikdy inde na svete nerobia, len na Slovensku. Robí sa to využitím unikátnej techniky, keď sa 23-karátové zlato nanáša špeciálnym štetcom z veveričieho chvosta. Každá kniha je originálom. Ručná práca a fortieľ jej tvorcov zaistí, že farbostálosť takejto fotoknihy pretrvá stáročia, minimálne 200 rokov," zdôraznil Filip Kulisev. Kniha je viazaná v bielej koži, v drevenej kazete s venovaním, ktoré je vyšité zlatou niťou. Aj táto technika je špecialitou slovenských tvorcov. "Som poctený a veľmi rád, že si bude v tejto knihe listovať hlava katolíckej cirkvi. Verím, že ju potešia fotografie, ktoré ukazujú rozmanitosť a krásu nášho Slovenska," dodal fotograf.

 

 

 

S PÁPEŽOM FRANTIŠKOMDnes som sa stretol s pápežom Františkom. Pozdravil som Svätého otca nielen od všetkých veriacich,...

Posted by Andrej Kiska on Thursday, April 9, 2015

 

 

Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP absolvoval viac ako 180 individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal šesť kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Ako jeden z dvoch fotografov na svete získal najvyšší európsky titul Master QEP v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov. Hľadá krásne a unikátne miesta na Zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete. Chce tak v prvom rade prispieť k ochrane biodiverzity a prírodného bohatstva planéty. Patrí k nadšeným milovníkom prírody a podporuje aktivity na jej ochranu aj pre budúce generácie, preto o ňom monacké knieža Albert II. povedal: "Filip Kulisev krásou a čistotou obrazu dodáva váhu bohatstvu, ktoré my všetci až pričasto ignorujeme, a ktoré tu už zajtra nemusí byť, lebo včera sme boli priam trestuhodne nečinní."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona