FOTO Kiska prijal medailistov z Ria: Ste vzory pre našu spoločnosť

NETKY.SK • 14 December 2016, 12:02 • 2 min
FOTO Kiska prijal medailistov z Ria: Ste vzory pre našu spoločnosť

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska prijal v stredu vo svojom sídle medailistov z olympijských a paralympijských hier 2016 v Riu de Janeiro. Poďakoval sa im za úspešnú reprezentáciu krajiny a okrem športových kvalít vyzdvihol aj ich osobnostnú stránku.

slovakia

left justify in out

"Neviem, či sme tu niekedy mali toľko zlata, striebra a bronzu ako dnes. Rok sa pomaly končí a prichádza čas na jeho bilancovanie. Z pohľadu športu sa naň pozeráme s veľkou pýchou a radosťou. Pred odchodom do Ria de Janeiro som vám prial úspech, išli ste reprezentovať nielen samých seba, ale celú našu krajinu. A boli ste úspešní. Priniesli ste domov veľké množstvo medailí a potešili celý národ. Chcem sa vám poďakovať v mojom mene a tiež v mene celej našej krajiny. Dnes si možno ani neuvedomujete, akí ste pre Slovensko dôležití. Ukázali ste, že cieľavedomosť, tvrdá práca a odriekanie sú správnou cestou a základom úspechu. Pre našu spoločnosť ste vzory aj preto, že sa správate ako ľudia. Mnohí sa na vás pozerajú ako na idoly. Mladí ľudia dnes nepočúvajú nás politikov, ale hľadajú vzory práve vo vás," povedal prezident SR Andrej Kiska v oficiálnom príhovore.

 

Po neformálnych rozhovoroch s pozvanými športovcami, ich trénermi a vrcholnými predstaviteľmi Slovenského olympijského výboru na čele s prezidentom SOV Antonom Siekelom a čestným prezidentom Františkom Chmelárom sa hlava štátu vyfotila s cennými kovmi. Ich majiteľom prezident SR na oplátku venoval striebornú mincu v drevenej plakete. "Je vždy veľká česť stretnúť sa osobne s pánom prezidentom. Medaila je ladená do strieborna a určite je veľmi cenná. Bude mať čestné miesto vedľa mojich športových medailí," uviedol pre TASR zlatý z chôdze na 50 km Matej Tóth, ktorý zažil najúspešnejší rok v kariére. V jeho závere si chce vychutnať zaslúžené voľno a stráviť chvíle Vianoc v kruhu najbližších. "Deň pred Vianocami vypínam telefón a budem sa venovať rodinke. Veľmi sa už na to teším, pretože tento rok bol mimoriadne hektický. Ešte predtým ma čakajú vyhlásenia ankiet o Atléta roka a Športovca roka," dodal Tóth.

 

Slovenská výprava získala na OH 2016 v Rio de Janeiro štyri cenné kovy, z toho dva zlaté a dva strieborné. V medailovom zrkadle krajín obsadila 37. priečku. Na paralympiáde vybojovali zdravotne postihnutí športovci zo Slovenska 11 medailí (delené 25. miesto s Belgickom v hodnotení krajín - pozn.)

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies