FOTO Kiska prijal demisiu vlády a vymenoval Fica za premiéra: V paláci sa bude piť hruškovica a jesť zubáč

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 20:56 • 2 min
FOTO Kiska prijal demisiu vlády a vymenoval Fica za premiéra: V paláci sa bude piť hruškovica a jesť zubáč

BRATISLAVA – Po štyroch rokoch jednofarebnej vlády zloženej z predstaviteľov a nominantov strany Smer-SD sa Slovensko vracia ku koaličnému modelu vládnutia. Prezident SR Andrej Kiska dnes v Prezidentskom paláci vymenoval novú vládu zloženú zo zástupcov strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť. Jej predsedom sa stal Robert Fico. Z rúk hlavy štátu si prebral menovací dekrét už po tretí raz.

slovakia

left justify in out

V poradí 11. vláda Slovenskej republiky od roku 1989 sa ujala svojich právomocí. Stalo sa tak v 18. deň po parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnili 5. marca. Štyri strany, ktoré v utorok (22.3.) podpísali koaličnú dohodu, si rozdelili vládne posty tak, že Smer-SD bude mať v kabinete deväť členov, SNS troch, Most-Híd dvoch a #Sieť jedného.

 

Väčšina ministrov za Smer-SD pokračuje vo funkciách. Ministerstvo vnútra povedie naďalej Robert Kaliňák, rezort financií Peter Kažimír, ministerstvo zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ministerstvo kultúry Marek Maďarič, ministerstvo práce Ján Richter. Pôsobisko zmení Peter Žiga. Z čela ministerstva životného prostredia sa presunul na ministerstvo hospodárstva.

 

Staronová vládna strana má v novom kabinete jedinú úplne novú tvár – nezávislého Tomáša Druckera. Ako jej nominant povedie ministerstvo zdravotníctva. Po necelých dvoch rokoch sa do vlády vrátil niekdajší minister školstva, neskôr predseda parlamentu Peter Pellegrini. Ujme sa postu podpredsedu vlády pre investície.

 

SNS vo vláde zastupujú Peter Gajdoš na čele ministerstva obrany, Gabriela Matečná ako ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Peter Plavčan – nový minister školstva. Ministerkou spravodlivosti sa stala Lucia Žitňanská, druhým zástupcom strany Most-Híd je László Solymos, ktorý sa ujal vedenia ministerstva životného prostredia. Novým ministrom dopravy za #Sieť je Roman Brecely.

 

Popri Pellegrinim sa ďalšími podpredsedami vlády stali Robert Kaliňák a Lucia Žitňanská.

 

Zo 14 členov predchádzajúcej vlády sa do Národnej rady SR presunul doterajší minister obrany Martin Glváč, ktorý sa stal podpredsedom parlamentu. Doterajší podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny a doterajší minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek usadnú do poslaneckých lavíc za stranu Smer-SD.

Nezávislí nominanti Smeru-SD, ktorými boli minister hospodárstva Vazil Hudák, minister spravodlivosti Tomáš Borec, minister školstva Juraj Draxler a minister zdravotníctva Viliam Čislák, vo veľkej politike končia.

 

V paláci sa dnes bude piť hruškovica a jesť zubáč

 V Prezidentskom paláci sa dnes po oficialitách, keď prezident Andrej Kiska menoval novú vládu premiéra Roberta Fica, bude hodovať. Prezident Andrej Kiska členov vlády pozval na slávnostnú večeru. Ako aperitív bude k dispozícii hruškovica. Podávať sa bude sušená hovädzia sviečkovica s grilovanými hubami, artičokmi a feniklom. K nej si nová vláda môže pripiť extra suchým sektom Chardonnay, ročník 2013. Ako ďalší chod pripravili v paláci pre členov novej vlády grilovaného slovenského zubáča s tlačenými zemiakmi, listovým šalátom a paprikovou omáčkou. K tomuto chodu je pripravené akostné biele suché víno Sauvignon, ročník 2014. Kto bude mať ešte chuť, môže si dať zdravý dezert – filetované čerstvé ovocie s mätou. Po káve si ako digestív môžu členovia vlády spolu s prezidentom dopriať Karpatské Brandy Špeciál V.S.O.P.

 

Profil predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica

Robert Fico sa narodil 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. V roku 1986 vyštudoval právo na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. V rokoch 1987-1988 absolvoval justičnú prax a justičné skúšky, odbornú kvalifikáciu pre výkon funkcie sudcu. Profesionálne sa orientoval hlavne na oblasť trestného práva a problematiku ľudských práv. Absolvoval postgraduálne štúdium (1988-1992) na Ústave štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV) v oblasti Trestné právo a získal titul kandidáta vied (CSc.). V roku 2002 sa habilitoval na docenta.

 

Pracoval na Právnickom inštitúte Ministerstva spravodlivosti SR ako vedecký pracovník v oblasti trestného práva a v rokoch 1992-1995 ako zástupca riaditeľa inštitútu. V rokoch 1994-2000 pôsobil Robert Fico ako agent pre zastupovanie SR v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva a Európskou komisiou pre ľudské práva.

Politické začiatky Roberta Fica sú spojené s Komunistickou stranou Slovenska (KSS, 1987-1990). Po vzniku Strany demokratickej ľavice (SDĽ, 1990) sa stal jej členom a v rokoch 1996-1999 bol jej podpredsedom. Dňa 29. októbra 1999 predstavil nový politický subjekt s názvom Smer, stal sa jeho predsedom a tento post v strane zastáva dodnes.

 

Poslancom slovenského parlamentu bol R. Fico od roku 1992. Po predčasných parlamentných voľbách v júni 2006 bol vymenovaný za predsedu koaličnej vlády SR (Smer-SD, Slovenská národná strana - SNS, Ľudová strana Hnutie za demokratické Slovensko ĽS-HZDS). Júnové parlamentné voľby v roku 2010 strana Smer-SD vyhrala s výsledkom 34,79 percenta hlasov, Robert Fico nezložil vládu, ako predseda opozičnej strany sa stal podpredsedom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). V predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 Smer-SD opäť zvíťazil so ziskom 44,41 percenta hlasov. Vznikla jednofarebná vláda, Robert Fico sa stal jej predsedom.

 

Po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 5. marca 2016 a v ktorých zvíťazila strana Smer-SD so ziskom 28,28 percenta hlasov oprávnených voličov (49 poslaneckých kresiel), prezident SR Andrej Kiska 9. marca poveril Roberta Fica zostavením novej slovenskej vlády. Spolu so Slovenskou národnou stranou (SNS), stranami Most-Híd a #Sieť podpísali dohodu o spoločnej koalícii pri vytvorení vlády SR.

 

V decembri 2013 oznámil Robert Fico svoj záujem kandidovať na post prezidenta SR. Dňa 15. marca 2014 so ziskom 28 percent hlasov postúpil do druhého kola prezidentských volieb. V ňom mu voliči odovzdali 40,6 percenta hlasov, čo nestačilo na víťazstvo (úspešnejší kandidát Andrej Kiska získal 59,4 percenta hlasov). Robert Fico (napriek mnohým špekuláciám) zostal premiérom SR.

 

Robert Fico je členom Slovenskej advokátskej komory, zastupoval obete trestných činov. Je autorom odborných článkov, viacerých schválených zákonov, zúčastňoval sa na medzinárodných konferenciách a seminároch a pôsobil ako vysokoškolský pedagóg. Pôsobil v redakčnej rade Justičnej revue, je spoluautorom projektu Slovenského národného strediska pre ľudské práva a zakladateľom Strediska pre obete trestných činov.

 

Profily členov novej vlády SR premiéra Roberta Fica

 

PETER PELLEGRINI (Smer-SD) – člen vlády SR a vicepremiér pre investície SR

Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Je absolventom Ekonomickej fakulty banskobystrickej Univerzity Mateja Bela (UMB) – odbor financie, bankovníctvo, investovanie a Ekonomickej fakulty Vysokej školy technickej v Košiciach. V období od roku 1998 do roku 2002 bol samostatne činnou osobou. V rokoch 2002-2006 pôsobil ako asistent poslanca NR SR. V roku 2006 bol prvýkrát zvolený za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) a v období rokov 2006-2010 pracoval vo funkcii predsedu Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore pre hospodársku politiku NR SR, ktorého bol členom. Zároveň bol členom Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a členom Mandátového a imunitného výboru NR SR. Poslancom NR SR sa stal aj v roku 2010 a pôsobil ako člen v parlamentom Výbore pre financie a rozpočet a člen Výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. Do tretice bol zvolený za člena slovenského parlamentu aj v predčasných parlamentných voľbách 2012 a stal sa štátnym tajomníkom Ministerstva financií SR. Tento post zastával do roku 2014. Prezident SR Andrej Kiska prijal 3. júla 2014 demisiu ministra Dušana Čaploviča a do funkcie ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR zároveň vymenoval Petra Pellegriniho, ktorý na tento post rezignoval, aby od 25. novembra 2014 zastával funkciu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Peter Pellegrini je podpredsedom strany Smer-SD a okresným šéfom strany v Banskobystrickom kraji.

 

ROBERT KALIŇÁK (Smer-SD) – člen vlády SR a minister vnútra SR

Robert Kaliňák sa narodil 11. mája 1971 v Bratislave. V roku 1995 ukončil Právnickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, kde absolvoval aj postgraduálne štúdium. Je členom Slovenskej advokátskej komory. V roku 1991 pracoval ako manažér vo vydavateľstve právnickej literatúry ACE Press. V rokoch 1992-1995 bol asistentom v Komerčno-právnej kancelárii, v rokoch 1995-2002 sa venoval advokátskej praxi. Najprv ako koncipient v advokátskej kancelárii Majeríková and Partners (1995-1999), potom ako advokát v advokátskej kancelária MKKT (1999-2002). Robert Kaliňák je jedným zo zakladajúcich členov strany SMER - sociálna demokracia (Smer-SD). Od jej vzniku prešiel rôznymi straníckymi funkciami. Od roku 2001 je členom jej predstavenstva a od roku 2004 jej podpredsedom. V parlamentných voľbách v roku 2002 bol zvolený za poslanca NR SR a predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. V rokoch 2006-2010 pôsobil ako podpredseda vlády a minister vnútra SR. V rokoch 2010-2012 bol členom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, predsedom Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS a členom Stálej delegácie NR SR do Parlamentného zhromaždenia NATO. Od predčasných parlamentných volieb v apríli 2012 zastával post podpredsedu vlády a ministra vnútra SR.

 

PETER KAŽIMÍR (Smer-SD) - člen vlády SR a minister financií SR

Peter Kažimír sa narodil 18. júna 1968 v Košiciach. Vyštudoval Obchodnú fakultu na Vysokej škole ekonomickej, odbor ekonomika zahraničného obchodu. Je podpredsedom strany Smer-SD. Vo funkcii asistenta daňového poradcu pracoval v rokoch 1993-1995, od roku 1995 do roku 2006 bol predsedom dozornej rady a členom predstavenstva rôznych súkromných firiem. V rokoch 2006-2010 pôsobil ako štátny tajomník na Ministerstve financií SR. Po voľbách v roku 2010 sa stal poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za stranu Smer-SD, ktorá bola v tom období v opozícii. Pôsobil ako tieňový minister financií. Vo volebnom období 2012-2016 pôsobil v jednofarebnej vláde premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vo funkcii podpredsedu vlády a ministra financií SR.

 

MIROSLAV LAJČÁK (nominant Smer-SD) – člen vlády SR a minister zahraničných vecí SR

Miroslav Lajčák sa narodil 20. marca 1963 v Poprade. Absolvoval štúdium práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Ďalej študoval na Štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov v Moskve (Rusko). Vzdelanie si doplnil aj v Európskom Centre pre bezpečnostné štúdie G. Marshalla v Garmisch-Partenkirchene (Nemecko). V roku 1988 začal Miroslav Lajčák pracovať na Ministerstve zahraničných vecí ČSFR v Prahe. Diplomatickú kariéru odštartoval na zastupiteľskom úrade v Moskve (1991-1993). Po návrate domov pôsobil ako riaditeľ Kancelárie ministra zahraničných vecí SR (1993) a riaditeľ Kancelárie predsedu vlády SR (1994). V rokoch 1994-1998 bol mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR v Japonsku. V rokoch 1998-2001 bol opäť riaditeľom Kancelárie ministra zahraničných vecí SR a osobitným asistentom ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana pri výkone funkcie zvláštneho splnomocnenca generálneho tajomníka OSN pre Balkán. V rokoch 2001-2005 pôsobil ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR pre Juhosláviu, (neskôr Srbsko a Čiernu Horu), Macedónsko a Albánsko so sídlom v Belehrade. V roku 2005 bol Miroslav Lajčák vedúcim Stáleho sekretariátu pre prípravu stretnutia prezidentov Ruskej federácie a USA Vladimira Putina a Georgea Busha. V rokoch 2005-2007 pôsobil ako generálny riaditeľ pre politické záležitosti MZV SR. V roku 2006 sa stal osobným vyslancom Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Javiera Solanu pre referendum v Čiernej Hore. Od 1. júla 2007 pôsobil ako vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a ako zvláštny predstaviteľ Európskej únie v Bosne a Hercegovine (BaH). Dňa 26. marca 2007 odovzdal Miroslav Lajčák oficiálne mandát vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva svojmu nástupcovi v tejto funkcii, rakúskemu veľvyslancovi Valentinovi Inzkovi. Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval Miroslava Lajčáka 26. januára 2009 za ministra zahraničných vecí SR. V tejto funkcii zotrval do konca volebného obdobia vlády SR v roku 2010. Slovenského diplomata v decembri 2010 vymenovala vtedajšia šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová za výkonného riaditeľa diplomatických zborov pre Rusko, Východné partnerstvo a západný Balkán. Od roku 2011 bol generálnym riaditeľom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť pre Európu a strednú Áziu. Nie je členom strany Smer-SD. Od 4. apríla 2012 zastával v druhej vláde Roberta Fica funkciu podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí SR.

 

JÁN RICHTER (Smer-SD) – člen vlády SR a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Ján Richter sa narodil 5. októbra 1956 v Zlatých Moravciach. Svoje pracovné pôsobenie začal v CALEXE v Zlatých Moravciach. Stredoškolské štúdium si rozšíril štúdiom Strojníckeho inštitútu pri Výrobno-hospodárskej jednotke (VHJ) Strojárne. Neskôr začal podnikať, riadiť združenie podnikateľov v Mojmírovciach a viesť obchodnú spoločnosť. Od roku 1993 bol manažérom Združenia podnikateľov. V roku 1998 sa stal ústredným tajomníkom Strany demokratickej ľavice (SDĽ). SDĽ, SDA a SDSS ukončili k 1. januáru 2005 svoju činnosť na slovenskej politickej scéne a zlúčili sa so stranou Smer, ktorej názov sa zmenil na Smer-SD. Vzdelanie si doplnil štúdiom na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Od roku 2006 bol poslancom NR SR, podpredsedom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Bol overovateľom v Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu SIS v NR SR a pôsobil aj v kontrolnom výbore pre Vojenské obranné spravodajstvo (VOS). V strane Smer-SD pôsobil v rokoch 2005-2006 ako politický tajomník, od 2006 až do súčasnosti zastáva post generálneho manažéra strany. Od predčasných parlamentných volieb v apríli 2012 zastával post ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

 

MAREK MAĎARIČ (Smer-SD) – člen vlády a minister kultúry SR

Marek Maďarič sa narodil 23. marca 1966 v Bratislave. Vyštudoval Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave, odbor filmová a televízna dramaturgia a scenáristika. Pracoval v Slovenskej televízii ako dramaturg v redakcii literárno-dramatického vysielania, v rokoch 1996-1997 bol jej šéfredaktorom a zástupcom šéfredaktora. V roku 2002 sa stal členom Rady STV a jej podpredsedom. Je autorom viacerých realizovaných televíznych scenárov hraných filmov a inscenácií, rozhlasových hier a ako autor spolupracoval aj s divadlami – Divadlo Andreja Bagara (DAB) Nitra a Astorka Korzo'90 v Bratislave. Od roku 2000 pôsobí v strane Smer, postupne ako hovorca, vedúci mediálneho a tlačového oddelenia a v roku 2006 bol šéfom jej volebného tímu a v súčasnosti je jedným z podpredsedov strany. V parlamentných voľbách v roku 2006 bol zvolený za poslanca NR SR a stranou Smer-SD bol nominovaný do vlády SR na post ministra kultúry SR, vo svojej funkcii zostal do konca volebného obdobia vlády SR v roku 2010. V parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR, strana Smer-SD bola v tom období v opozícii. Od predčasných parlamentných volieb v apríli 2012 zastával post ministra kultúry Slovenskej republiky.

 

PETER ŽIGA (Smer-SD) - člen vlády SR a minister hospodárstva SR

Peter Žiga sa narodil 27. júla 1972 v Košiciach. V rokoch 1990-1995 vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave, Podnikovohospodársku fakultu v Košiciach. Počas štúdia v roku 1991 absolvoval kurz pre študentov z východnej Európy pod záštitou Union Bank of Switzerland vo švajčiarskom St. Gallene. V rokoch 1991-1996 bol zástupcom dvoch spoločností s r.o. v Spolkovej republike Nemecko. Od roku 1998 do 2006 bol riaditeľom a konateľom spoločnosti Taper, spol. s r.o. v Košiciach s ročnou prestávkou v roku 1997, kedy zastával post poradcu viceprezidenta, riaditeľa odboru pre styk s verejnosťou VÚB, a.s., Bratislava. V období rokov 2003-2004 bol poradcom generálneho riaditeľa SARIO. V roku 2006 ho zvolili za poslanca NR SR za stranu Smer-SD. Od 19. júla 2006 vykonával funkciu štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR. Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR, strana Smer-SD bola v tom období v opozícii. Od predčasných parlamentných volieb v apríli 2012 zastával post ministra životného prostredia SR.

 

TOMÁŠ DRUCKER (nominant strany Smer-SD) – člen vlády a minister zdravotníctva SR

Tomáš Drucker sa narodil 20. júla 1978 v Bratislave. Vyštudoval Právnickú fakultu Trnavskej univerzity a odbor aplikovaná informatika a automatizácia v priemysle na Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave. Pôsobil na konzultantských a manažérskych postoch vo viacerých spoločnostiach. Od roku 2012 je generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Slovenskej pošty.

 

PETER GAJDOŠ (nominant strany SNS) – člen vlády SR a minister obrany SR

Peter Gajdoš sa narodil 9. apríla 1959 v Nitre. Vyštudoval vojenské gymnázium SNP v Banskej Bystrici (1974), Vysokú vojenskú školu pozemného vojska vo Vyškove (1978), Vojenskú akadémiu M.V. Frunzeho v ruskej Moskve (1990). Absolvoval aj vojenský kurz anglického jazyka v kanadskom Toronte (1994), Medzinárodný orientačný kurz štábnych dôstojníkov v Holandsku (1998), kurz dôstojníkov NATO v Oberammargau (1999) a štúdium na Vojenskej kráľovskej akadémii v Londýne (2002) v Spojenom kráľovstve. Vojenskú kariéru začínal v roku 1982 vo funkcii veliteľa roty 8. mechanizovaného pluku v Bratislave. Odvtedy prešiel mnohými vojenskými riadiacimi funkciami. Okrem iného pôsobil ako vedúci starší dôstojník - inšpektor Slovenského verifikačného centra MO SR (1999-2001), náčelník kancelárie Generálneho štábu Armády SR (2000-2002), zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) (2005-2010), vojenský predstaviteľ pri Vojenskom výbore NATO v belgickom Bruseli (2010-2013). V roku 2013 sa generálporučík Peter Gajdoš stal 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu OS SR.

 

PETER PLAVČAN (nominant SNS) - člen vlády SR a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR

Peter Plavčan sa narodil 22. júna 1960. Absolvoval štúdium na Fakulte riadenia Vysokej školy ekonomickej, pedagogické vzdelanie nadobudol na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave, pôsobil na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici a na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Bol zamestnaný v Ústave informácií a prognóz školstva a na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR. V súčasnosti je generálnym riaditeľom Sekcie vysokých škôl, vedy a výskumu na ministerstve školstva. Vo svojej práci sa zaoberá koordinovaním a usmerňovaním vysokých škôl v oblasti riadenia a podieľa sa na formovaní vysokoškolskej politiky v SR. Dlhodobo (od roku 1993) sa podieľa na formovaní európskej vysokoškolskej politiky v rôznych medzinárodných orgánoch na európskej úrovni. Venoval sa výskumu v oblasti riadenia a ekonomiky vzdelávania, prednáša na vysokých školách v tejto a príbuzných oblastiach a školí doktorandov ako budúcich vedeckých pracovníkov. Pôsobí ako člen vedeckej rady na Fakulte managementu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Bol členom rady Študentského pôžičkového fondu.

 

GABRIELA MATEČNÁ (nominantka SNS) – členka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Gabriela Matečná sa narodila 28. novembra 1964. Absolvovala Poľnohospodársku univerzitu v Nitre, odbor fytotechnický na Agronomickej fakulte. Pracovala v niekoľkých súkromných firmách, na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) a v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. V súčasnosti je generálnou riaditeľkou Slovenského pozemkového fondu. Má skúsenosti s riadením a poradenstvom vo viacerých druhoch poľnohospodárskych podnikov. Niekoľko rokov bola súdnou znalkyňou v odbore poľnohospodárstvo.

 

LUCIA ŽITŇANSKÁ (Most-Híd) – členka vlády a ministerka spravodlivosti SR

Lucia Žitňanská sa narodila 3. júna 1964 v Bratislave. V roku 1983 absolvovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. V období 1993-1995 absolvovala doktorandské štúdium a habilitačnú prednášku v roku 2001. Zúčastnila sa na študijných pobytoch v rakúskej Viedni a v nemeckom Berlíne. Počas svojej právnickej praxe (1987-2002) pôsobila na Protimonopolnom úrade SR, bola podnikovou právničkou Vydavateľstva Práca a právničkou Vodohospodárskej výstavby Bratislava. Miesto odbornej asistentky zastávala na Katedre obchodného, hospodárskeho a finančného práva na Právnickej fakulte UK v Bratislave. V roku 2000 bola národným poradcom projektu PHARE Supervision and Legal Issues pre novelizáciu právnych predpisov v oblasti kapitálového trhu. Od februára 2002 je docentkou na Katedre obchodného, hospodárskeho a finančného práva na Právnickej fakulte UK v Bratislave. V roku 2002 bola zapísaná do zoznamu advokátov Slovenskej advokátskej komory. Za štátnu tajomníčku Ministerstva spravodlivosti SR bola vymenovaná v októbri 2002 ako nominantka Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Od februára 2006 bola ministerkou spravodlivosti v druhej vláde Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) až do predčasných parlamentných volieb v júni 2006. V parlamentných voľbách 2006 získala ako nestraníčka mandát poslanca NR SR za SDKÚ-DS. Do SDKÚ-DS vstúpila v marci 2007. Po parlamentných voľbách v júni 2010 zastávala Lucia Žitňanská v koaličnej vláde premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS, SaS, KDH, Most-Híd) post ministerky spravodlivosti SR. V predčasných parlamentných voľbách v marci 2012 Žitňanská získala poslanecký mandát a stala sa členkou poslaneckého klubu SDKÚ-DS. Pracovala v Ústavnoprávnom výbore NR SR. V decembri 2013 vystúpila z SDKÚ-DS, v parlamente zostala pôsobiť ako nezaradená. V apríli 2014 vstúpila do strany Most-Híd, v septembri 2014 ju zvolili za podpredsedníčku strany.

 

LÁSZLÓ SOLYMOS (Most-Híd)) – člen vlády SR a minister životného prostredia SR

László Solymos sa narodil 16. novembra 1968 v Bratislave. Po ukončení základnej školy a gymnázia na Dunajskej ulici v Bratislave študoval na Strojníckej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT, dnes STU) v Bratislave. Bol predsedom okresnej organizácie Strana maďarskej koalície (SMK) v Bratislave a členom jej Republikovej rady. Od roku 2009 je zakladajúcim členom strany Most-Híd a členom jej Republikového predsedníctva. Od roku 2010 je poslancom NR SR a predsedom poslaneckého klubu Most-Híd.

 

ROMAN BRECELY (nominant strany #Sieť) – člen vlády SR a minister dopravy SR

Roman Brecely sa narodil 26. júla 1966 v Zálesí. Vyštudoval fakultu technológie na bratislavskej Slovenskej technickej univerzite (STU) v Trnave a skončil City University, Seattle, Washington v USA, v špecializácii marketing a ekonomika. Počas rokov 1991-1993 pôsobil ako manažér nákupu, neskôr manažér marketingu v Slovnafte, medzi rokmi 1994 a 1996 bol zamestnaný v reklamnej agentúre DORLAND/B.M.A., do ktorej vo februári 1996 majetkovo vstúpil Ivan Kmotrík (firma sa dnes volá Euro Artmedia). Funkciu riaditeľa marketingu a konateľa spoločnosti Hilti zastával v rokoch 1996 až 1998. V rokoch 1998 až 2008 bol riaditeľom a podpredsedom predstavenstva spoločnosti Smurfit Kappa Obaly Štúrovo. Vo funkcii generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti Grotto a.s bol v roku 2009. Roky zastával posty na významných manažérskych pozíciách nadnárodných spoločností v priemysle a energetike na Slovensku a v Českej republike (ČR). V  rokoch 2009 až 2014 bol v spoločnosti ČEZ a.s. zodpovedný za riadenie investičných procesov a vecné riadenie dcérskych spoločností vrátane ČEZ Bohunice, Jadrová energetická spoločnosť Slovensko (JESS) a iné. V súčasnosti je vedúcim stálej pracovnej skupiny pre energetiku za stranu #Sieť a do NR SR kandidoval za túto stranu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona