FOTO Kiska prijal cudzincov: Z migrácie sa nesmie robiť veľká predvolebná politická téma

NETKY.SK • 17 September 2015, 13:12 • 2 min
FOTO Kiska prijal cudzincov: Z migrácie sa nesmie robiť veľká predvolebná politická téma

BRATISLAVA - Pri rozhovoroch o migrantoch v Európe chýba prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi v diskusii jeden základný rozmer.

slovakia

left justify in out

Tým je základná otázka, či sme alebo nie sme ochotní dobrovoľne a iniciatívne dať týmto ľuďom pomocnú ruku. Prezident SR Andrej Kiska to povedal na dnešnom brífingu po stretnutí s cudzincami, ktorí na Slovensku požiadali o azyl alebo už sú občanmi Slovenska. "Najdôležitejšia vec je, že sa nesmie z toho robiť jedna veľká predvolebná politická téma," dodal Kiska.

 

Prezident je presvedčený, že sme schopní pomôcť. "Sme schopní pomôcť z pohľadu štátu a jeho bezpečnosti. Sme schopní a pripravení z pohľadu tisícok jednotlivcov a osôb, ale aj organizácií," povedal Kiska. Prezident dnes prijal napríklad Afganca, ktorý na Slovensko ušiel pred 17 rokmi pred násilím Talibanu. Získal tu azyl a neskôr aj štátne občianstvo. Vyštudoval žurnalistiku a uskutočňoval rozvojové projekty v Afganistane.

 

Medzi pozvanými bol aj utečenec z Iraku, ktorý na Slovensku vyštudoval univerzitu a v súčasnosti podniká. Počas štúdia pritom dobrovoľne pracoval aj pre UNICEF. Kiska sa stretol aj so somálskou azylantkou, ktorá na Slovensku žije s rodinou, vyštudovala obchodnú akadémiu a momentálne pracuje ako tlmočníčka pre Migračný úrad v Tranzitnom centre. Prezidentský palác navštívila aj matka s dcérou z Afganistanu, ktoré na Slovensku získali azyl spolu s rodinou. Spoločne pritom s prezidentom diskutovali o tom, prečo sa rozhodli pre Slovensko a ako sa dostali do našej krajiny, ako sa žije v ich pôvodnej krajine a ako sa im teraz na Slovensku darí. Cudzinci sa podľa prezidenta zhodli v tom, že na Slovensku sú ľudia s dobrým srdcom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona