FOTO Kiska prijal budúcu ministerku školstva Martinu Lubyovú

NETKY.SK • 12 September 2017, 14:23 • 2 min
FOTO Kiska prijal budúcu ministerku školstva Martinu Lubyovú

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes prijal Martinu Lubyovú, ktorá vo funkcii ministra školstva v stredu nahradí Petra Plavčana (nominant SNS). Plavčana na čele rezortu dočasne zastupovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

slovakia

left justify in out

„Dnes som ešte v takej pozícii, že sa nemôžem príliš vyjadrovať, lebo zatiaľ nie som vymenovaná. Môžem akurát povedať, že som rada a vážim si ponuku, ktorú som dostala od pána Danka a Slovenskej národnej strany, aby som sa ako odborníčka venovala riadeniu takého významného rezortu,“ povedala po stretnutí s prezidentom Martina Lubyová. Budúcu ministerku potešilo, že sa s ňou prezident Andrej Kiska stretol a súhlasila s jeho slovami, že politická dôvera naprieč celým spektrom bude dôležitá.

 

„Nerada by som ešte predtým, ako budem vymenovaná, dávala nejaké stanoviská, bolo by to všetko hypotetické,“ vyhlásila Lubyová a prisľúbila, že na novinárske otázky odpovie v stredu po uvedení do funkcie.

Prezident Andrej Kiska povedal, že predseda vlády Robert Fico ho v pondelok požiadal o vymenovanie novej ministerky Lubyovej, preto ju ešte pred oficiálnym uvedením do funkcie pozval na krátke stretnutie, aby sa porozprávali o tom, ako vidí rezort školstva. Prezident zopakoval svoj výrok, že to, aké máme školstvo určuje, akú budúcnosť bude mať Slovensko. „To najhoršie, čo sa našej krajine stalo je, že sme stratili úctu k vzdelaniu a učiteľskému remeslu a je úlohou nás všetkých, politikov, novinárov, ľudí, ktorým záleží na budúcnosti, aby sme školstvu vrátili miesto, ktoré má mať v spoločnosti,“ uviedol Kiska.

 

Prezident za základné úlohy novej ministerky Lubyovej označil zastavenie úpadku vzdelania a zastavenie morálneho rozkladu ministerstva. „Je to ťažká politická úloha, pretože k mnohým opatreniam treba aj politickú vôľu partnerov,“ povedal Kiska a uviedol, že sa teší, ako sa s Martinou Lubyovou stretne aj v stredu pri jej menovaní do funkcie. „Už dnes jej držím prsty a verím, že Slovensko z pohľadu vzdelávania posunieme dopredu,“ dodal prezident.

Martina Lubyová bola v minulosti riaditeľkou Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV), naposledy pôsobila ako zástupkyňa riaditeľky Centra spoločenských a psychologických vied (SAV). Predseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko meno novej ministerky potvrdil v pondelok. Novinárom povedal, že chce do funkcie vybrať človeka, ktorý dokáže spoločnosť upokojiť a hľadať konsenzus. Ako dodal predseda vlády Robert Fico, bol by rád, keby sa nová ministerka zúčastnila už na stredajšom zasadnutí vlády.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona