FOTO Kiska otvoril Slovenský dom v Riu de Janeiro

NETKY.SK • 5 August 2016, 11:05 • 2 min
FOTO Kiska otvoril Slovenský dom v Riu de Janeiro

RIO DE JANEIRO - Olympiáda je sviatok športu ale i veľkých myšlienok, zdôraznil v dejisku letných hier slovenský prezident Andrej Kiska. V Slovenskom dome v Riu de Janeiro, ktorý oficiálne otvoril svoje brány vo štvrtok krátko približne o 16.45 miestneho času. Slovenskej hlave štátu robil spoločníka aj český najvyšší ústavný činiteľ Miloš Zeman.

slovakia

left justify in out

V úvode oficiálnej časti vystúpil prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, ktorý privítal hostí a pripomenul, že sa stretávajú v celkovo desiatom Slovenskom dome v histórii olympijských hier oboch vydaní. Slovo potom dal prezidentovi Kiskovi ktorý poukázal na rozdiel medzi olympiádami a ostatnými udalosťami vo svete športu: "Je veľa majstrovstiev sveta a iných súťaží, ale asi niet takého sviatku, akým sú olympijské hry. Ale ony sú aj sviatok myšlienok, sviatok čestnosti, spolupatričnosti, priateľstva. Jedna stará múdrosť hovorí, že to, čo nás robí najviac nešťastnými v živote, sú naše plány, túžby a predsavzatia. Lebo naše sny a túžby nie vždy vyjdú a tá múdrosť hovorí, že by sme ich radšej nemali mať. Napriek tomu si myslím, že na olympiáde je to výborné mať takéto plány a ja našim športovcom prajem aby svoje predsavzatia mali a aby za nimi išli a aby do toho dali všetky svoje sily. Ale aby aj s pokorou porozumeli tomu, že šport je šport, raz to vyjde, inokedy nie."

 

Prezident Kiska ocenil aj myšlienku Slovenského domu a zaprial tomuto projektu úspech: "Aby bol skutočne takým naším maličkým domovom. Tu v Brazílii. Aby sme sem doniesli to, čím je naša krajina typická, teda najmä dobrosrdečnosť a aby tu bolo tiež to, čo nám niekedy chýba, teda porozumenie a súcit, vlastnosti, ktoré z domu robia domov." Neskôr v menej formálnych rozhovoroch s médiámi doplnil: "Slovenský dom by mal byť kúskom Slovenska, ktorý ukáže našu pohostinnosť, aj naše halušky, víno, borovičku, ale najmä to, že v našej krajine žijú fantastickí ľudia. Teším sa, že sem ešte párkrát prídem a verím, že tu spoločne oslávime nejaký úspech."

 

Potom spolu s Milošom Zemanom, Františkom Chmelárom, vodáckou reprezentantkou Janou Dukátovou a zastupiteľskými funkcionármi Slovenska a Brazílie slávnostne prestrihli pásku. Hneď po formálnom otvorení domu slovenský folklórny súbor zahral na tradičných nástrojoch hymny oboch krajín, tú vlastnú aj zaspieval, brazílsku si zanôtili hostia domu z krajiny samby. Tá zaznela už na začiatku, keď podujatie osviežilo vystúpenie brazílskeho súboru s tradičnou rytmickou sekciou hudobníkov a tromi exotickými tanečnicami, ktoré povyzvŕtali aj mužov v oblekoch.

 

O dve hodiny neskôr čakal na oboch štátnikov podobný akt v Ćeskom dome. "Dovoľte mi, aby sme aj tam spolu pokračovali v tejto peknej myšlienke. Ako Slovensko sme spolu boli na šestnástich olympiádach a získali sme spolu 49 zlatých medailí," zdôraznil Kiska a priamo sa prihovoril svojmu kolegovi z Prahy: "Miloš, azda niet iných dvoch krajín na svete, ktoré by mali taký blízky vzťah ako naše dve krajiny."

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona