FOTO Kiska navštívil SAV, jej transformáciu na verejnú inštitúciu vníma pozitívne

NETKY.SK • 2 December 2014, 15:26 • 2 min
FOTO Kiska navštívil SAV, jej transformáciu na verejnú inštitúciu vníma pozitívne

BRATISLAVA - Zmena legislatívy, oceňovanie práce kvalitných vedcov či užitočný výskum boli hlavné témy, o ktorých sa rozprával prezident SR Andrej Kiska počas dnešnej návštevy Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave s jej vedením a zamestnancami.

slovakia

left justify in out

Diskutovali aj o transformácii SAV na verejnú výskumnú inštitúciu, ktorá podľa hlavy štátu môže priniesť lepšie podmienky pre výskum.
     

Podľa prezidenta si slovenská veda zaslúži dostatočné miesto v spoločnosti. "Je to nesmierne dôležité, pretože veda i školstvo určujú, ako bude naša spoločnosť v budúcnosti vyzerať," povedal. Spolu s predsedom SAV Jaromírom Pastorekom navštívil úrad Predsedníctva SAV, Elektrotechnický ústav SAV a Ústav anorganickej chémie SAV. "Témy, ktoré sme dnes prešli, sa týkali hlavne zmeny zákona, potrebnej kvantitatívnej zmeny, oceňovania kvality a užitočného výskumu," skonštatoval Kiska.
     

Myslí si, že zdroje, ktoré smerujú do vedy ako celok, zo strany štátu, by klesať nemali. "Štát by nemal klesnúť v tej sume, ktorú dáva, avšak potrebujeme tiež otvoriť nové zdroje financovania," podotkol. V súvislosti s transformáciou SAV tvrdí, že každý z výskumných ústavov bude mať právo pre svoj výskum žiadať peniaze od súkromných investorov. "Pokiaľ dokážu realizovať užitočné výskumy, dokážu dostať aj väčšiu sumu peňazí, čo znamená vyššie platy a lepšie podmienky pre výskum," uviedol najvyšší predstaviteľ SR. Podľa jeho slov je v zahraničí pomer súkromných a štátnych zdrojov určených pre vedu 2:1, v prospech súkromných.
     

"U nás je tento podiel jedna ku veľmi malému číslu," spresnil Kiska. Ako dodal, treba najprv vytvoriť legislatívne podmienky a  potom nastane ťažká práca presvedčiť súkromných investorov, že im táto zmena prinesie to, čo očakávajú.
     

"Návštevu pána prezidenta vnímam veľmi pozitívne. Zaujímal sa o množstvo vecí. Vypočul si nás pozorne a pýtal sa, v čom nám môže pomôcť," zhodnotil Pastorek, ktorý premenu SAV na verejnú výskumnú inštitúciu vníma ako potrebnú. Podľa jeho slov to pomôže rozviazať akadémii a jej vedcom ruky. "Teraz nemôžeme zakladať startupy a spinoffy. V terajšom stave nemôžeme prijať viacej zdrojov z externého prostredia. Tých benefitov, čo prinesie transformácia SAV, je viacej," povedal predseda SAV. Tvrdí, že od začiatku roka 2016 netreba čakať náhle zlepšenie, pretože to bude zdĺhavý proces. Podľa neho je už teraz pripravený zákon o verejných výskumných inštitúciách, pripravuje sa novela zákona o SAV a chystá sa taktiež jej reorganizačná štruktúra. Ako dodal, po novom by mala fungovať veľká vedecká a technologická agentúra, ktorá by koordinovala, aby nedochádzalo k duplicite financovania z privátnych, verejných zdrojov či štrukturálnych fondov.
     

Kiska sa na konci svojej návštevy SAV stretol aj so zástupcami iniciatívy Veda chce žiť, ktorí ho informovali o súčasných problémoch vedy na Slovensku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona