FOTO Kiska: Monako môže byť pre nás príkladom toho, čo dokáže malá krajina

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 14:49 • 2 min
FOTO Kiska: Monako môže byť pre nás príkladom toho, čo dokáže malá krajina

BRATISLAVA – Monako môže byť pre Slovenskú republiku a iné malé štáty príkladom v tom, ako dokáže i malá krajina vyťažiť z potenciálu, ktorým disponuje. Po dnešnom stretnutí s monackým kniežaťom Albertom II. v Bratislave to uviedol slovenský prezident Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Monacké kniežatstvo označil Kiska za exemplárny príklad toho, že o úspechu krajiny nerozhoduje rozloha ani počet obyvateľov. "Rozhoduje o tom schopnosť, ako vie krajina využiť možnosť svojho rozvoja a ako zodpovedne sa k tejto možnosti postavia jej predstavitelia," zdôraznil Kiska.

Od Monaka sa Slovenská republika podľa Kisku môže veľa učiť v oblasti propagácie cestovného ruchu. "Je to pre nás veľká výzva, mali by sme sa naučiť, ako propagovať a ukázať nepoznané Slovensko zvyšku Európy," uviedol. Ďalšiu možnosť spolupráce i vzájomnej výmeny skúsenosti vidí v oblastí inovácií. "Spolu s Jeho výsosťou zdieľame pre inovácie rovnakú vášeň. Monacké knieža je tiež veľkým bojovníkom za ochranu životného prostredia, som teda rád, že som mu predstavil ekokapsulu, skutočne jednu energetickú nezávislú a ľahko premiestniteľnú bytovú jednotku," uviedol Kiska.

Panovník monackého kniežatstva rovnako verí v prehĺbenie hospodárskych vzťahov oboch krajín, dúfa, že impulzy prinesie i dnešné slovensko-monacké ekonomické fórum, na ktorom sa zúčastnia aj predstavitelia monackej ekonomickej sféry. Nadviazal na slová Kisku o dôležitosti oblasti inovácií, poukázal pritom na úsilie, ktoré Monako vyvíja v oblasti podpora vývoja ekologickej dopravy. Ocenil v tejto súvislosti i slovenský aeromobil, ktorý predstavili v Monaku. "Tento slovenský vynález nám ešte viac pripomenul, aké je v budúcnosti dôležité mať čistú pozemskú i leteckú dopravu," zdôraznil Albert II.

Obaja štátnici sa venovali i súčasným problémom starého kontinentu, migračnej kríze, bezpečnosti Európy i teroristickým hrozbám. "Plne si uvedomujeme, aké úsilie budeme musieť vynaložiť, aby sme zvládli výzvy, ktoré priniesol súčasný globalizovaný svet, kde situáciu zmenili migračné toky, ale isté napätia, ktoré existujú v Európe," uviedol Albert II.

Monacký panovník je presvedčený, že i pri odlišnosti, ktorá sa pri porovnaní Monaka a Slovenska na prvý pohľad naskytá, spája obe krajiny spoločné úsilie chrániť hodnoty a svoje špecifiká, no zároveň aj byť otvorení. "Verím, že o týchto témach budeme počas mojej návštevy viesť hlbšiu a detailnejšiu diskusiu, ktorá bude spôsobom, ako ešte väčšmi zblížiť naše krajiny. Pretože i vo všeobecnosti iba obohacujúci a konštruktívny dialóg môže viesť k zblíženiu krajín," uviedol Albert II.

Monacké knieža Albert II. je dnes a v stredu (3.5.) na oficiálnej návšteve SR, ktorá nadväzuje na dve predchádzajúce pracovné cesty na Slovensku v rokoch 2002 a 2006. Okrem stretnutia s prezidentom SR Andrejom Kiskom, s ktorým otvorí prvé slovensko-monacké ekonomické fórum, ho dnes čaká i stretnutie s predsedom vlády SR Robertom Ficom a ďalší sprievodný program, v rámci ktorého navštívi i národnú kultúrnu pamiatku Hrad Devín a Pamätník Brána slobody.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona