FOTO Kennedyho centrum v USA ocenilo za celoživotný prínos piatich umelcov

NETKY.SK • 7 December 2015, 10:39 • 2 min
FOTO Kennedyho centrum v USA ocenilo za celoživotný prínos piatich umelcov

BRATISLAVA - Kennedyho centrum vo Washingtone rozdalo v nedeľu prestížne ocenenia za celoživotný prínos americkej kultúre. Výročné ceny si prevzali speváčka a skladateľka Carole King, filmár George Lucas, herečka Cicely Tyson, japonský dirigent Seiji Ozawa a portorická herečka a speváčka Rita Moreno.

slovakia

left justify in out

"Dnes večer si uctíme piatich umelcov, ktorí vyrozprávali príbeh prvého amerického storočia prostredníctvom hudby, divadla a filmu, čím ho zároveň pomohli tvoriť," povedal počas galavečera americký prezident Barack Obama, ktorý prišiel spolu s manželkou Michelle. Na slávnostnom udeľovaní cien sa zúčastnili aj herečka Julie Andrews či spevák Usher. "Je to priekopník, ako boli Edison, Bell, Tesla a Jobs," povedal režisér Steven Spielberg chváliac Lucasov prínos kinematografii v oblasti špeciálnych efektov. Spolu s ním mu vzdali hold režisér Martin Scorsese a herečka Carrie Fisher, ktorej obraz na scénu premietali pomocou robota R2-D2 z Lucasovej vesmírnej ságy Hviezdne vojny.


Seijiho Ozawu si vystúpením uctili sopranistka Renee Fleming, huslista Jicchak Perlman a violončelista Yo-Yo Ma, ktorý si cenu Kennedyho centra odniesol v roku 2011. Pre Moreno, ktorá v roku 1962 získala Oscara za účinkovanie vo filmovom muzikáli West Side Story (1961), vystúpili jej kolegyne zo seriálu Jane the Virgin (2014) Gina Rodriguez a Rosie Perez. "Som v šoku. Je to akoby ma ocenila kráľovná," zhodnotila situáciu Tyson, ktorá ešte vo veku 90 rokov vystupuje na Broadwayi. Ceremoniál uzavrela Aretha Franklin skladbou Natural Woman, jedným z mnohých hitov, ktoré napísala Carole King. "Spoločnosť v ktorej som, nie len dnes večer, ale tá historická spoločnosť, v ktorej som, je mimoriadna," povedala médiám 73-ročná autorka piesní Will You Still Love Me Tomorrow či The Loco-Motion.
Tridsiaty ôsmy ročník udeľovania cien Kennedyho centra moderoval komik Stephen Colbert. Záznam odvysiela 29. decembra televízna stanica CBS.


Správna rada Kennedyho centra vyberá každý rok ocenených na základe ich prínosu americkej kultúre, pričom prvý raz ceny udelila v roku 1978. Ocenenie Kennedyho centra si v minulosti vyslúžili napríklad Meryl Streep, Morgan Freeman, Bob Dylan, Dustin Hoffman, Martin Scorsese, Tom Hanks, Johnny Cash, Andrew Lloyd Webber, Clint Eastwood, Sting, Elton John, Kirk Douglas, Barbra Streisand, Oprah Winfrey, Neil Diamond, Paul McCartney, Robert De Niro, Steven Spielberg, Bruce Springsteen alebo Carlos Santana.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies