FOTO KDH na Námestí SNP v Bratislave radí ľuďom, ako sa brániť voči nebankovkám

NETKY.SK • 15 Február 2017, 13:40 • 2 min
FOTO KDH na Námestí SNP v Bratislave radí ľuďom, ako sa brániť voči nebankovkám

BRATISLAVA – Nebankové spoločnosti sa naďalej vysmievajú ľuďom a tí sa voči ich úžerníckym praktikám nemôžu brániť. Poukázalo na to mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktoré vyzvalo vládu, aby napravila chyby spôsobené zmenou legislatívy. V centre Bratislavy bude zároveň dva dni radiť ľuďom, ako majú v takýchto prípadoch postupovať.

slovakia

left justify in out

Predseda KDH Alojz Hlina víta dnešné rozhodnutie vlády, že každý dlžník, ktorý využije osobný bankrot, si bude mať právo ponechať sumu 10.000 eur. Tá bude predstavovať takzvanú nepostihnuteľnú hodnotu obydlia. Ide o nariadenie pripravené ministerstvom spravodlivosti.

 

Upozornil však na to, že väčšina z týchto ľudí sa stala finančnými otrokmi nebankovky a štát dovolil, aby prišli o všetko. „Štát má obrovský dlh voči občanom tejto krajiny, má povinnosť ešte konať aj vo veciach úžery a nebankoviek. Neurobil všetko, čo mohol,“ uviedol Hlina na dnešnom brífingu na Námestí SNP v Bratislave.

 

Dodal, že vláda dokonca urobila aj to, čo možno nechcela. Rezort spravodlivosti totiž podľa neho novelou civilného sporového poriadku z júla minulého roka odoprel spotrebiteľovi možnosť brániť sa na súde v konaní o určení neplatnosti zmluvy. Ministerku Luciu Žitňanskú (Most-Híd) preto vyzval, aby predložila opravu tejto právnej normy.

 

„Úžerníci, nebankovky sa vysmievajú ľuďom, keď povedia, že dajú žalobu, že to dajú na súd. Povedia, že nemôžu a vyzerá to tak, že nemôžu. Preto to treba odstrániť. Došlo k poškodeniu práv spotrebiteľa. Treba to vrátiť naspäť, aby sa spotrebiteľ mohol domáhať toho, že zmluva je neplatná,“ vysvetlil Hlina.

 

Zároveň poukázal na inštitút konania o abstraktnej kontrole v spotrebiteľských veciach. Ten platí od prijatia rovnakej novely v júli 2016 a šéf kresťanských demokratov ho označil za veľmi silný a pozitívny. Ak sa poverená právnická osoba alebo orgán dozoru, ktorým je Národná banka Slovenska (NBS), obráti na súd s typovou zmluvou nebankovky a ten ju určí za neplatnú, rozhodnutie bude záväzné pre všetky podobné prípady.

 

„Všetci iní spotrebitelia, ktorí majú rovnakú zmluvu, môžu pokojne spať, lebo už bolo rozhodnuté v danej veci,“ zdôraznil Hlina. Zaujíma ho preto, či už niekto v tejto veci konal a s akým výsledkom.

 

Štát by mal podľa KDH vyzvať ľudí, aby neplatili úžernícke úroky. Hnutie na bratislavskom Námestí SNP postavilo improvizovaný kontajner, v ktorom bude dnes a vo štvrtok (16.2.) poskytovať okoloidúcim ľuďom základné právne poradenstvo o tom, ako sa môžu brániť. Ak sa mu „protiúžernícka poradňa“ osvedčí, nevylučuje, že s ňou pôjde aj do regiónov, kde sú s nebankovkami ešte väčšie problémy.

 

NBS pre TASR potvrdila, že tento inštitút využíva. „Bližšie informácie nemôžeme poskytnúť, keďže ide o výkon dohľadu, ktorý podlieha mlčanlivosti,“ reagovala hovorkyňa banky Martina Solčányiová.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona