FOTO Katalánci štrajkujú: Zatvorili Sagradu Famíliu a zrušili tréningy FC Barcelony

NETKY.SK • 3 Október 2017, 09:42 • 2 min
FOTO Katalánci štrajkujú: Zatvorili Sagradu Famíliu a zrušili tréningy FC Barcelony

BARCELONA - Dva dni po referende o nezávislosti sa dnes v Katalánsku koná generálny štrajk.

slovakia

left justify in out

Jeho cieľom je poukázať na právo Kataláncov na sebaurčenie a odsúdiť brutalitu španielskej polície voči voličom, ktorí sa zúčastnili na plebiscite označenom vládou v Madride za protizákonný.

 

Do štrajku sa zapojí aj prístav v Barcelone, štátne univerzity i zamestnanci sektoru dopravy. Zavretá pre návštevníkov bude katedrála Sagrada Família, Múzeum súčasného umenia i barcelonská opera. K protestnému hnutiu sa pridal aj futbalový klub FC Barcelona, kde dnes odvolali tréningy profesionálov i dorastu.

 

Na generálny štrajk spočiatku vyzvali menšie odborové združenia. Po tom, ako bolo v násilnostiach počas nedeľného referenda zranených vyše 800 ľudí, sa k štrajku pridali aj väčšie odborové združenia. Ako dôvod uviedli snahu preukázať jednotný odmietavý postoj voči policajným agresiám. Organizátori vyjadrili presvedčenie, že generálny štrajk bude mať pokojný priebeh.

 

K štrajku odborárov sa pridali aj politické združenia a strany, ktoré broja za nezávislosť Katalánska.

 

Katalánsky premiér Carles Puigdemont očakáva, že do dnešného generálneho štrajku sa zapojí veľa ľudí. Puigdemont sa aj týmto svojím vyhlásením snaží demonštrovať, že jeho tvrdý postoj voči Madridu vo veci vyhlásenia nezávislosti Katalánska má podporu katalánskej spoločnosti.

 

Španielska vláda, ktorá odmieta v súvislosti s vývojom vzťahov s Katalánskom kritiku, tvrdí, že katalánske vedenie zmanipulovalo masy.

 

Španielsky premiér Mariano Rajoy sa v pondelok stretol s vedením opozičných socialistov (PSOE) a zástupcami strany Občania (Ciudadanos) - obe strany odmietajú nezávislosť Katalánska - a diskutoval s nimi o možných riešeniach krízy s Barcelonou.

 

Hnutie za nezávislosť Katalánska posilnilo svoje pozície v roku 2010. Išlo o dôsledok ekonomickej krízy, ale aj rozhodnutia ústavného súdu, ktorý zrušil platnosť časti štatútu priznávajúceho Katalánsku širšie právomoci. Od roku 2012 čoraz viac Kataláncov žiada od Madridu, aby umožnil referendum o sebaurčení Katalánska, aj keď samotní jeho obyvatelia sú - pokiaľ ide o nezávislosť - rozdelení na dva takmer rovnaké tábory. Rajoyova vláda tieto žiadosti odmieta, pričom zdôrazňuje, že španielska ústava s takouto možnosťou neráta.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies