FOTO: Kanada sa pokúšala zbaviť odpadu v prepravných kontajneroch

NETKY.SK • 31 Máj 2019, 10:56 • 2 min
FOTO: Kanada sa pokúšala zbaviť odpadu v prepravných kontajneroch

MANILA - Loď naložená kontajnermi s odpadom dovezeným z Kanady opustila v piatok filipínsky prístav Subic a zamierila do Vancouveru. Uviedla to v noci na piatok kanadská televízia CBC.

slovakia

left justify in out

Nakladanie plavidla v prístave, ktorý sa nachádza asi 100 kilometrov severozápadne od Manily, sledovali diplomati z veľvyslanectva Kanady na Filipínach.

 

 

Spor o kontajnery s odpadom z Kanady spôsobil, že Filipíny pred dvomi týždňami povolali do vlasti svojho veľvyslanca v Ottawe. Stalo sa tak v reakcii na to, že Kanada nesplnila dohodu a do 15. mája neodviezla z Filipín tony odpadu, ktoré tam súkromná firma z kanadskej provincie Ontário dopravila ešte v rokoch 2013 a 2014. Išlo o asi 100 lodných kontajnerov so zmiešaným komunálnym odpadom vrátane použitých igelitových tašiek a vreciek a znečistených plienok, ktoré boli nesprávne označené ako recyklovateľné materiály.

 

img

 

Dňa 22. mája kanadská ministerka životného prostredia a zmien klímy Catherine McKennaová informovala, že "Ottawa si najala dopravnú spoločnosť, ktorá by do konca júna mala odviezť kanadský odpad z Filipín."

 

Tento termín však Filipínam nevyhovoval. Ich prezident Rodrigo Duterte následne nariadil prenajať loď, ktorá by do Kanady dopravila 69 kontajnerov s odpadom. Vláda v Ottawe súhlasila s úhradou nákladov na dopravu. Problém so skládkami odpadu v krajinách juhovýchodnej Ázie trvá odvtedy, čo Čína nedávno prestala zo zahraničia prijímať väčšinu recyklovateľného odpadu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies