FOTO K výročiu 63 rokov na tróne predstavili mincu s piatimi portrétmi Alžbety II.

NETKY.SK • 2 September 2015, 11:44 • 2 min
FOTO K výročiu 63 rokov na tróne predstavili mincu s piatimi portrétmi Alžbety II.

LONDÝN - Britská kráľovská mincovňa predstavila pri príležitosti 63. výročia panovania kráľovnej Alžbety II. novú striebornú mincu v hodnote 20 libier. Informovala o tom stanica Euronews.

slovakia

left justify in out

Presne 9. septembra sa Alžbeta II. stane najdlhšie vládnucim monarchom v histórii Spojeného kráľovstva. V tento deň bude kráľovná sedieť na tróne presne 63 rokov a 216 dní, čím prekročí rekord svojej prapraprababičky, kráľovnej Viktórie z 19. storočia.

 

Kráľovská mincovňa inovovala v priebehu rokov na minciach a bankovkách Británie podobizeň panovníčky Alžbety II. dovedna päťkrát: od mladej ženy cez vládkyňu zachytenú mincami razenými tesne po jej korunovácií v roku 1952 až po 88-ročnú panovníčku zo súčasnosti. Posledný - piaty - oficiálny portrét britskej kráľovnej Alžbety II. mincovňa predstavila v marci.

 

Na novej minci vydanej k 63. výročiu na tróne je unikátne to, že obsahuje všetkých päť oficiálnych vyobrazení Alžbety II. z rôznych vekových období.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies