AKTUALIZOVANÉ FOTO Začala sa tretia operácia na záchranu chlapcov z jaskyne: Oblasť bičuje dážď

NETKY.SK • 10 Júl 2018, 06:18 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO Začala sa tretia operácia na záchranu chlapcov z jaskyne: Oblasť bičuje dážď

MAE SAI - Tretia operácia zameraná na vyslobodenie zvyšných štyroch chlapcov a ich 25-ročného trénera z čiastočne zaplavenej jaskyne sa v utorok začala na severe Thajska.

slovakia

left justify in out

Záverečná fáza záchrannej operácie sa začala v skorších ranných hodinách než v nedeľu a pondelok v dôsledku hrozby, že v oblasti spadne viac zrážok.

 

Na akcii sa podieľa 19 potápačov a očakáva sa, že potrvá dlhšie než predchádzajúce dve operácie - okrem štyroch chlapcov a ich trénera totiž plánujú vyniesť aj jedného lekára a troch príslušníkov thajského námorníctva, ktorí sa spolu s uviaznutým futbalovým tímom nachádzajú v jaskyni.

 

Počas uplynulých dvoch dní sa podarilo zachrániť dovedna ôsmich chlapcov; všetci sú v nemocnici a ich zdravotný stav je vzhľadom na okolnosti dobrý, uviedli ošetrujúci lekári.

 

Oblasť na severe Thajska bičoval v pondelok neskoro večer hustý dážď, ale sústavný lejak trval aj v utorok.

 

Pondelková misia zabrala okolo deväť hodín, teda o dve hodiny menej než nedeľná.

 

Miliardár, inžinier, vynálezca, vizionár a úspešný podnikateľ v oblasti novátorských technológií Elon Musk v utorok ráno na Twitteri oznámil, že navštívil zaplavenú jaskyňu a nechal tam miniponorku pre prípadné využitie v budúcnosti. Musk na Twitteri napísal: "Práve som sa vrátil z jaskyne číslo 3." Myslel tým veliteľské centrum záchranárov nachádzajúce sa priamo v jaskynnom komplexe. Na sociálnej sieti zverejnil aj fotografie z vnútra jaskyne a video zachytávajúce ľudí, ako sa brodia priestorom po pás vo vode.

 

 

Musk ponúkol potápačom ponorku "vo veľkosti dieťaťa", nazvanú Diviak - po detskom futbalovom tíme. Ponorka by mohla v záchrannej operácii pomôcť. Musk zverejnil aj videá ponorky, ako ju testujú v Kalifornii v bazéne s umelo vytvorenými úzkymi chodbami, podobnými tým v jaskyni.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies