FOTO Juraj Kukura si prevzal Zlatú medailu Univerzity Komenského v Bratislave

NETKY.SK • 6 Júl 2017, 15:29 • 2 min
FOTO Juraj Kukura si prevzal Zlatú medailu Univerzity Komenského v Bratislave

BRATISLAVA - Zlatú medailu Univerzity Komenského v Bratislave si dnes v sieni rektorov univerzity prevzal Juraj Kukura, riaditeľ Divadla Aréna.

slovakia

left justify in out

Ocenenie mu udelil rektor UK v Bratislave Karol Mičieta "za dlhodobú spoluprácu prispievajúcu k rozvoju a dobrému menu univerzity, za spoločné otváranie čarovnej brány poznania kľúčom Detskej Univerzity Komenského všetkým jej účastníkom, z ktorých viacerí sa stali riadnymi študentmi univerzity a tiež pri príležitosti jeho životného jubilea a 15. výročia DUK".

 

Zlatá medaila patrí 70-ročnému laureátovi nielen za 15-ročnú spoluprácu s univerzitou a tvorbu jej dobrého mena, zohľadňuje i Kukurovu aktívnu účasť v Správnej rade UK či jeho prínos pre spoločenský život na Slovensku. "Napriek tomu, že nie je našim absolventom, veľmi aktívne spolupracuje na našom dobrom mene a spolupráci aj s inými univerzitami. Príklad je jeho syn, ktorý dnes už veľmi aktívne spolupracuje s našimi fyzikálnymi chemikmi," povedal Karol Mičieta, ktorý v slávnostnom príhovore označil Juraja Kukuru za misionára detského vzdelávania na Slovensku.

 

"Je to ocenenie, ktoré pre mňa strašne veľa znamená, veľká pocta a uznanie, prejav toho, že si ľudia vážia, čo som urobil aj mimo mojej hereckej práce. Je to úžasný pocit, som šťastný a veľmi pekne za to ďakujem," povedal pre médiá Kukura, pre ktorého podpora vzdelávania ostáva kľúčovou záležitosťou.

 

"Pretože sa mení svet, pozrite sa v akom napätí sa nachádza - v rozpore medzi blahobytom a chudobou, v rozpore názorovom, v rozpore viery a náboženstva. A to budú musieť vziať do rúk mladí ľudia a urobiť z toho dobrý svet. A čo je na tom najlepšie? Samozrejme, vzdelanie," vyhlásil s tým, že detská univerzita je na správnou mieste:

 

"Som rád, že som mohol tejto spoločnosti odovzdať niečo za to, čo všetko táto spoločnosť pre mňa urobila. Vzdelanie je pre mňa nad všetko, pretože je jedinou zábezpekou pre mier, slobodu a istú mieru blahobytu na tom to svete."

 

Pozdravné prejavy zazneli z úst laureátovho syna Philippa Kukuru, profesora Miroslava Marcelliho z Filozofickej fakulty UK v Bratislave i profesorky Carol Robinson z Univerzity v Oxforde, ktorá dnes svojou prednáškou otvorila DUK 2017. "Páči sa mi, ako ste zriadili detskú univerzitu, s radosťou som bola jej súčasťou dnes dopoludnia. Myslím si, že je toho veľa, čomu sa môže Oxfordská univerzita od tejto univerzity priučiť. Je to ohromný počin, blahoželám vám a ďakujem, že ste ma pozvali," uviedla Carol Robinson, ktorá je prvou ženou na pozícii profesora chémie v Oxforde, predtým bola prvou profesorkou chémie na univerzite v Cambridge.

 

Zlatú medailu môže UK v Bratislave udeliť zamestnancom univezity za úspešnú vedeckú a výchovno-vzdelávaciu prácu, ktorá prispela k zvýšeniu vedeckého a pedagogického kreditu UK v medzinárodnom kontexte alebo osobnostiam vedeckého, kultúrneho a hospodárskeho života, ako aj vedeckým, vzdelávacím, kultúrnym a hospodárskym inštitúciám za pestovanie dlhodobej spolupráce, ktorá významne prispela k rozvoju a dobrému menu UK v medzinárodnom kontexte.

 

Juraj Kukura sa narodil 15. marca 1947 v Prešove. Základnú a strednú školu ukončil v Bratislave. K divadelnému umeniu prenikol ešte ako elév časopisu Film a divadlo. Štúdium herectva absolvoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Od roku 1970, ešte počas štúdií, bol členom súboru Divadla na korze. Po jeho zrušení prešiel do súboru Novej scény a neskôr do Slovenského národného divadla.

 

Okrem účinkovania na divadelných doskách sa predstavil v mnohých televíznych inscenáciách, kde stvárňoval hlavné postavy v adaptáciách kľúčových diel svetovej i domácej literatúry. Od roku 2002 vedie bratislavské Divadlo Aréna. O rok neskôr vznikla z jeho iniciatívy myšlienka detskej univerzity, inšpirovaná existenciou podobných projektov v Európe a na celom svete, ktoré fungujú ako podpora vzdelávania talentovaných žiakov. Detská Univerzita Komenského je súčasťou európskej siete detských univerzít EUCU.NET.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona