FOTO Jozef, ktorý odpojil svojho syna od prístrojov sa postavil pred súd: Po dvoch hodinách som sa prebral z emočného šoku

NETKY.SK • 8 August 2016, 15:24 • 2 min
FOTO Jozef, ktorý odpojil svojho syna od prístrojov sa postavil pred súd: Po dvoch hodinách som sa prebral z emočného šoku

PREŠOV – Výpoveďou zdravotníckeho personálu pokračoval dnes na Okresnom súde v Prešove proces so 47-ročným Jozefom A., ktorý je obžalovaný z vraždy svojho 24-ročného ťažko postihnutého syna Dominika.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra ho viní z toho, že ho úmyselne odpojil od prístrojov. Obžalovanému hrozí v prípade dokázania viny mimoriadny trest 25 rokov až doživotie, keďže išlo o chránenú osobu. K smrti Dominika došlo vlani 26. septembra v Poprade v byte jeho rodičov. Podľa obžaloby príčinou smrti bolo zadusenie hlienmi.

 

Dominika v deň smrti prepustili z popradskej nemocnice, kde mu na ARO nastavili vyššie parametre na podporu dýchania. Svedok, ktorý bol zdravotníckym záchranárom aj vodičom sanitky, ktorá pacienta priviezla domov, vypovedal, že Dominikov otec im pomáhal s uložením syna do postele. Pôsobil naňho pozitívne, tešil sa synovmu návratu a nejavil žiadne známky požitia alkoholu. Výjazd sanitky podľa dokumentácie trval od 11.55 h do 12.07 h.

Svedok vypovedal, že ho prekvapila iba snaha obžalovaného odpojiť Dominika hneď po príchode domov od dýchacích prístrojov. Otca poučil, že skôr sa to dalo v rámci rehabilitácie aj na tri hodiny, ale Dominik v tom čase už potreboval vyššiu podporu dýchania, a preto ho nesmie odpájať od pľúcnej ventilácie. Pacientovi nechali aj tekutú stravu, ktorú smel užívať iba prostredníctvom sondy, a ďalšie pomôcky na ošetrovanie. Zdravotníci Dominika napojili na potrebnú zdravotnú techniku, dali ho ľahnúť na ľavý bok, čo znášal lepšie. V čase ich prítomnosti nemal žiadne viditeľné zranenia. Svedok predtým pracoval na ARO, preto oboch rodičov poznal a hodnotil ich ako starostlivých a obetavých.

 

Pred súdom dnes vypovedala aj členka záchranárskeho tímu, ktorý prišiel na miesto činu po 17.30 h. Svedkyňa uviedla, že v tom čase už Dominik nedýchal, z tela mal vytiahnutú kanylu, dýchací prístroj bol vypnutý, rovnako aj odsávačka. Keď sa spýtali obžalovaného, či to spravil on, odpovedal, že nie. Z jeho gestikulácie a správania usúdila, že mal vypité. „Keď sme mu povedali, že Dominik už nežije, chcel ho pohladiť po tvári. Povedal mu, že už ti je dobre, už si v nebíčku,“ vypovedala svedkyňa. Nebohý v čase príchodu záchranárov ležal na pravom boku, zdravotníci ho obrátili na chrbát, aby mohli zmerať srdcovú aktivitu. Podľa svedkyne na tvári mal chrastičky, nešlo však o čerstvú krv. Svedkyňa pred senátom uviedla, že má ťažko postihnutého brata s mozgovou obrnou. Zo skúsenosti vie, že aj im sa stalo, že ráno po zobudení ho našli s vytiahnutou kanylou aj sondou zo žalúdka. „Takéto dieťa si vyžaduje 24-hodinovú starostlivosť. Kto to nezažil, nevie si to ani len predstaviť,“ uviedla.

 

Obžalovaný vypovedal, že Dominik zomrel o 15.30 h, po jeho smrti sa opil a nevie presne určiť, čo robil. „Neviem, či som mu vybral kanylu, či som sa pri ňom modlil a možno som ho chcel obliecť do truhly. Po dvoch hodinách som sa prebral z emočného šoku. Vyšiel som von a na chodbe som stretol suseda. Povedal som mu, aby volal pohrebnú službu,“ uviedol obžalovaný. Za najväčšiu tragédiu ich rodinného príbehu považuje to, že manželka skončila na psychiatrii, on vo väzení a prišiel aj o priazeň časti svojej rodiny. Dominika považuje za bojovníka, ktorý sa dožil s jeho diagnózou 24 a pol roka. Verí v spravodlivý rozsudok.

 

Proces sa začal 13. júna, obžalovaný bol vtedy ešte vo väzbe. Na žiadosť obhajcu ho súd 17. júna prepustil a odvtedy je vyšetrovaný na slobode. Obžalovaný vinu zo smrti syna popiera. Senát vypočul aj jeho manželku, ktorá muža nazvala vrahom. V čase smrti Dominika bola hospitalizovaná na psychiatrii. Manželia majú ešte jedného 11-ročného syna. Sú v rozvodovom konaní. Súd vypočul aj ďalších svedkov. Proces pokračuje v utorok 9. augusta, vypovedať majú dvaja svedkovia a traja znalci.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies