FOTO Japonský premiér sa počas historickej návštevy Kuby stretol s Castrovcami

NETKY.SK • 23 September 2016, 13:28 • 2 min
FOTO Japonský premiér sa počas historickej návštevy Kuby stretol s Castrovcami

HAVANA - Japonský premiér Šinzó Abe pricestoval vo štvrtok na historickú návštevu Kuby, kde sa stretol s bývalým revolučným vodcom Fidelom Castrom a jeho bratom, prezidentom Raúlom Castrom. Ide o vôbec prvú návštevu japonského lídra v tejto karibskej krajine, informovala v noci nadnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Abe počas 70-minútového stretnutia s Fidelom Castrom vyzval na ráznu a jednotnú reakciu medzinárodného spoločenstva na jadrový program Severnej Kórey. Kuba je pritom popri Číne jedným z mála diplomatických spojencov Pchjongjangu, ktorý tento rok v bezprecedentnej miere testuje jadrové zbrane a balistické strely.


Premiér sa večer stretol aj s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom, s ktorým rokoval o možnostiach prehĺbenia bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami, najmä v obchodnej a hospodárskej oblasti. Japonsko udržiava s Kubou dlhodobé obchodné vzťahy; vyváža tam strojové zariadenia, priváža zase tabak, kávu a dary mora.


Abe zavítal na Kubu ako jeden z množstva západných lídrov po tom, ako táto ostrovná krajina začala pred dvoma rokmi normalizovať svoje vzťahy s USA. Americký prezident Barack Obama navštívil Kubu v marci. Stretnutie s Fidelom Castrom však nebýva obvyklé, keďže bývalý vodca zväčša uprednostňuje iba blízkych spojencov Kuby.


Fidel Castro v roku 2003 navštívil japonské mesto Hirošima, ktoré bolo počas druhej svetovej vojny jedným z cieľom atómového bombardovania. V knihe návštev vtedy zanechal odkaz so znením: "Nech sa takéto barbarstvo už viac nezopakuje." Abemu v Havane povedal, že jadrový program KĽDR by sa mal riešiť mierovým dialógom.


Predseda japonskej vlády priletel na Kubu z New Yorku, kde sa zúčastnil v stredu na výročnom zasadaní Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies