FOTO Japonsko si pripomenulo 70. výročie zhodenia atómovej bomby na Hirošimu

NETKY.SK • 6 August 2015, 11:25 • 2 min
FOTO Japonsko si pripomenulo 70. výročie zhodenia atómovej bomby na Hirošimu

HIROŠIMA - Japonsko si dnes pripomenulo 70. výročie zhodenia atómovej bomby na mesto Hirošima v záverečných dňoch druhej svetovej vojny. Okolo 50.000 ľudí, medzi ktorými boli aj preživší, sa zúčastnilo na spomienkovej slávnosti neďaleko epicentra útoku z roku 1945 v hirošimskom Parku mieru, kde si o 08.15 h (miestneho času) minútou ticha pripomenuli obete útoku.

slovakia

left justify in out

Následne sledovali vypustenie desiatok bielych holubíc, symbolu mieru, do vzduchu, približuje agentúra AP.

Hirošimský starosta Kazumi Macui na spomienkovej slávnosti zopakoval výzvy, aby americký prezident Barack Obama a ďalší svetoví lídri zintenzívnili svoje snahy o dosiahnutie sveta bez jadrových zbraní. Tieto zbrane označil za "absolútne zlo a maximálnu neľudskosť" a kritizoval jadrové mocnosti za to, že ich využívajú ako hrozbu na dosiahnutie národných záujmov.

 

Pripomenul, že na svete sa nachádza vyše 15.000 jadrových zbraní a pozval svetových lídrov, aby sa pri osobnej návšteve Hirošimy a Nagasaki presvedčili o tom, čo tam atómové bomby spôsobili, keď sa na budúci rok zúčastnia na summite skupiny G-7 v Japonsku. Japonsko si pripomína výročie v čase, keď je japonská spoločnosť rozdelená v podpore snáh premiéra Šinzóa Abeho presadiť zákon, aby mohli japonskí vojaci pôsobiť aj v zahraničí. Japonská vláda pred rokom prijala rozhodnutie o novele povojnovej ústavy krajiny, ktorá to zakazovala.

 

 

"Musíme vybudovať rámec širokej národnej bezpečnosti, ktorý sa nespolieha na využitie sily, ale je založený na dôvere," pokračoval Macui. A vyzval japonskú vládu, aby rešpektovala "pacifizmus japonskej ústavy" a postavila sa do čela globálneho úsilia o zastavení šírenia nukleárnych zbraní. Premiér Abe vo svojom príhovore k prítomným, medzi ktorými bola aj americká veľvyslankyňa v Japonsku Caroline Kennedyová, povedal, že Japonsko má povinnosť usilovať sa o elimináciu jadrových zbraní.

 

Priemerný vek ľudí, ktorí atómový útok prežili, prekročil tento rok 80 rokov a preto je odovzdávanie ich osobných skúseností považované za veľmi naliehavé. Počas vlaňajška zomrelo 5359 ľudí, ktorí prežili jadrové bombardovanie, celkový počet mŕtvych v dôsledku jadrového útoku na Hirošimu s nimi vzrástol na 297.684, uviedla tlačová agentúra AP. Na dnešnej slávnosti sa zúčastnili hostia z vyše 100 krajín vrátane Británie, Francúzska a Ruska.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies