FOTO Japonci postavia najvyšší mrakodrap z dreva, z miest plánujú urobiť lesy

NETKY.SK • 20 Február 2018, 17:04 • 2 min
FOTO Japonci postavia najvyšší mrakodrap z dreva, z miest plánujú urobiť lesy

TOKIO - Najvyšší drevený mrakodrap na svete vyrastie v Tokiu. Postaví ho spoločnosť Sumitomo Forestry Co do roku 2041.

slovakia

left justify in out

Drevený kolos má byť vysoký až 350 metrov.  Spoločnosť zaoberajúca sa výrobou z dreva uviedla, že nová budova známa ako Projekt W350 by mala byť príkladom "rozvoja miest, ktorý je priaznivý pre ľudí", píše Guardian.

 

img

Foto: Youtube

 

Japonská vláda sa už skôr vyjadrila o výhodách drevených budov a v roku 2010 dokonca zaviedla zákon, ktorý stanovuje, že všetky verejné budovy až do troch podlaží musia byť vyrobené z dreva.

 

"Podľa tohto konceptu bude zeleň na zemi prispievať do vzniku budov a miest, čím sa mestá stanú lesmi. Budovy, ktoré budú plné zelene, vytvoria sieť prepojenú s biosférou živých tvorov, ako sú voľne žijúce vtáky či hmyz, čo zase prispeje k biodiverzite miest," uvádza spoločnosť Sumitomo Forestry Co.

 

img

Foto: Youtube

 

Desať percent veže bude vyrobených z ocele. Väčšinová drevená časť bude pozostávať z 200 000 metrov kubických. Interiér bude tiež vyrobený výhradne z dreva. V budove sa bude nachádzať približne 8 000 bytov, budú v nej aj obchody a kancelárske priestory. Na všetkých štyroch stranách Projektu W350 budú balkóny plné stromov a inej zelene. Má byť tiež odolný voči zemetraseniam, ktoré sú v Japonsku pomerne časté.

 

Predpokladaná suma projektu je 600 miliárd jenov (5,66 miliárd dolárov), čo je takmer dvojnásobok nákladov na "konvenčnú" výškovú budovu tejto veľkosti. Spoločnosť však uviedla, že ide o investíciu do "technologického pokroku".

 

 

Drevené mrakodrapy nie sú len japonskou vychytávkou.  V Spojených štátoch amerických stavajú the River Beech Tower,ktorá má byť vysoká 244 m.

 

img

Foto: skyscrapercenter.com

 

V kanadskom Vancouveri zase stojí 53 metrová Brock Commons, ktorá v súčasnosti najvyššiou drevenou budovu na svete.

 

img

Foto: Youtube



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies