FOTO Jantárová komnata sa možno konečne našla! Všetky stopy smerujú do Krušných hôr

NETKY.SK • 19 Október 2017, 13:33 • 2 min
FOTO Jantárová komnata sa možno konečne našla! Všetky stopy smerujú do Krušných hôr

Trojica výskumníkov sa domnieva, že Jantárová komnata sa nachádza v jaskyni v blízkosti Drážďan.

slovakia

left justify in out

Jantárová komnata je považovaná za ôsmy div sveta. Ide o skutočne unikátne umelecké dielo. Je to miestnosť detailne vyzdobená mozaikami prevažne z jantáru, no nájdu sa v nej i iné drahé kamene a zlatom zdobené okenné rámy či dvere. Ten kto ju videl určite potvrdí, že pohľad na niečo také berie dych. V súčasnosti však máme možnosť navštíviť len repliku pôvodnej Jantárovej komnaty, pretože originál počas druhej svetovej vojny zmizol a až doteraz po ňom nebolo ani stopy.

 

Keď Nemci počas druhej svetovej vojny plienili Rusko, odnášali so sebou mnohé poklady. Hoci sa obyvatelia snažili čo najviac z nich zachrániť, Jantárová komnata „padla za obeť“. Najskôr ju z Katarínskeho paláca odviezli do Königsbergu, no potom bez stopy zmizla. Desiatky rokov sa po nej pátra, ale až teraz sa dostali na verejnosť informácie, ktoré by mohli reálne smerovať k jej nájdeniu.

 

Traja starší muži Leonard Blume, Günter Eckardt a Peter Lohr už dávnejšie dostali informáciu, že Jantárová komnata by sa mala nachádzať v jednej z jaskýň v Krušných horách v Sasku. Posledné mesiace sa tým začali detailnejšie zaoberať a miesto sa vydali preskúmať. Radar odhalil, že Princova jaskyňa má dutiny a tunely podobné bunkrom. Na stromoch v jej okolí sa zároveň našli pozostatky oceľových lán, čo by mohlo svedčiť o manipulácii s ťažkými panelmi.

 

Lohr považuje za dôkaz aj skutočnosť, že v blízkosti jaskyne viedla trať, na ktorej v roku 1945 videli svedkovia prechádzať vlak z Königsbergu, dnešného Kaliningradu. Záhadou tiež je, že o jaskyni v archívoch chýbajú akékoľvek záznamy z čias Tretej ríše, čo by mohlo odkazovať na to, že ich z nejakého dôvodu zlikvidovali.

 

Všetky stopy teda smerujú k tomu, že by sa po viac ako 70 rokoch mohla Jantárová komnata konečne nájsť. Traja prieskumníci momentálne zháňajú financie na to, aby mohli s výskumom pokračovať.

 

Podľa odhadov by mal tento skvost momentálne na trhu s umením hodnotu viac ako 255 miliónov dolárov.

 

img

Jantárová komnata pred svojim zmiznutím v roku 1931



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies