FOTO Izrael a Poľsko si v Auschwitzi Pochodom živých pripomenuli obete holokaustu

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 18:35 • 2 min
FOTO Izrael a Poľsko si v Auschwitzi Pochodom živých pripomenuli obete holokaustu

TEL AVIV - Na pamiatku šiestich miliónov židovských obetí holokaustu dnes v celom Izraeli zneli sirény a v najväčšom nacistickom tábore smrti v Európe, na území dnešného Poľska, absolvovalo asi 10.000 mladých židov trojkilometrový Pochod živých z hlavného koncentračného tábora v Auschwitzi do tábora smrti v Birkenau.

slovakia

left justify in out

Mnohí z účastníkov pochodu mávali bielomodrými izraelskými vlajkami alebo sa do nich halili. Keď prechádzali neslávne známou bránou s nápisom "Arbeit macht frei", sprevádzali mladých židov preživší, pričom niektorí z nich boli oblečení v pásikavých uniformách väzňov.

 

Iba v Birkenau bolo za druhej svetovej vojny zabitých najmenej 1,1 milióna židov. Auschwitz-Birkenau bol najväčší nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor a stal sa symbolom holokaustu.

Výročný Pochod živých symbolizuje triumf mladších preživších generácií nad pokusom nacistov vyhladiť židovskú rasu.

 

V Izraeli dnes húkali dve minúty sirény. Krajina sa na ten čas úplne zastavila. Dopravné prostriedky zostali stáť v strede ciest a diaľnic a vodiči a cestujúci z nich vystúpili a sklonili hlavy v tichej spomienke. Premiér Benjamin Netanjahu sa zúčastnil na štátnom akte položenia venca v múzeu histórie holokaustu Jad vašem v Jeruzaleme počas izraelského Pamätného dňa obetí holokaustu, ktorý trvá od stredajšieho do dnešného západu slnka.

 

Spomienkové slávnosti sa konali aj v školách všetkých stupňov v celej krajine, od základných až po univerzity. Na otváracej slávnosti v Jad vašemu v stredu večer Netanjahu v príhovore zdôraznil, že antisemitizmus vo svete s Hitlerom nevyhynul. Nacistická ideológia "ukazovala na židov ako na zdroj všetkého zla vo svete", povedal a dodal, že moderný antisemitizmus označil za zdroj všetkého zla Izrael.

 

Hoci OSN stanovila za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 27. január, Izrael si holokaust tradične pripomína týždeň pred svojím Dňom nezávislosti: ako symbol štátu, ktorý sa zrodil z popola holokaustu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies