FOTO Íri majú novú unikátnu kultúrnu pamiatku: Toto odhalili archeológovia!

NETKY.SK • 24 Júl 2018, 13:00 • 2 min
FOTO Íri majú novú unikátnu kultúrnu pamiatku: Toto odhalili archeológovia!

Írski archeológovia majú ďalší dôvod na radosť.

slovakia

left justify in out

Oblasť County Meath v Írsku je už viac ako rok pod drobnohľadom tamojších archeológov, ktorí sa tu venujú podrobnému výskumu. Ich poctivá práca a snaženie sa teraz zúročili. Podaril sa im totiž životný objav!

 

Výskumníci našli niečo ako kamennú mohylu, ktorá bola ohraničená štyrmi obrubníkmi. Na jednom z nich boli vzácne rezby, ktoré pochádzajú pravdepodobne z doby neolitu. Pod touto mohylou sa nachádzali dve komnaty slúžiace ako hrobky.

 

Archeológovia sa domnievajú, že stavbu zhotovili prví írski farmári, ktorí v danom období obývali toto územie. Na základe mohyly sa tak dnes budeme môcť dozvedieť nové informácie o ich živote, kultúre a histórii. Tento monument podľa výpočtov vznikol v období až 5 500 rokov pred našim letopočtom.

 

Kvôli unikátnosti nálezu sa odborníci rozhodli, že miesto zachovajú vo svojej pôvodnej podobe ako kultúrnu pamiatku pre návštevníkov. „Toto je rozhodne najvýznamnejší objav z megalitickej éry, aký bol v Írsku učinený v priebehu posledných 50 rokov,“ vyjadril sa Dr Steve Davis z Univerzity v Dubline.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies