FOTO Indický premiér Naréndra Módí pricestoval na oficiálnu návštevu Británie

NETKY.SK • 12 November 2015, 14:41 • 2 min
FOTO Indický premiér Naréndra Módí pricestoval na oficiálnu návštevu Británie

LONDÝN - Indický premiér Naréndra Módí dnes pricestoval na oficiálnu návštevu Británie. Hoci nejde o štátnu návštevu, keďže Módí nie je hlavou štátu, indickému lídrovi sa dostane pozornosť na najvyššej úrovni s plnou britskou pompou, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Módí počas svojho pobytu vystúpi v parlamente, absolvuje obed s kráľovnou Alžbetou II., vojenskú prehliadku a podpíše miliardové obchodné zmluvy. Bude tiež rokovať s britským premiérom Davidom Cameronom a na štadióne Wembley sa zúčastní na stretnutí s tisícami priaznivcov. "Nejde iba o historickú návštevu, ale o historickú príležitosť," vyhlásil Cameron, označiac Indiu a Britániu za "krajiny zviazané dejinami, ľuďmi a hodnotami"

 

Módího návšteva však prichádza na pozadí narastajúcich problémov v jeho vlasti, ktorá čelí spomaľovaniu ekonomického rastu a vlne politickej kritiky. Ľudskoprávni aktivisti a príslušníci náboženskej skupiny sikhov plánujú protesty proti Módímu ako hinduistickému nacionalistovi, ktorý podľa nich zlyháva pri riešení silnejúcej náboženskej neznášanlivosti a násilia. Vyše 200 spisovateľov vrátane Salmana Rushdieho, Iana McEwana a Val McDermidovej podpísalo list, v ktorom vyjadrujú znepokojenie nad "silnejúcou atmosférou strachu, intolerancie a násilia voči kritickým hlasom" v Indii. Literáti chcú na svojich stretnutiach kritizovať Módího ohľadom porušovania ľudských práv.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona