FOTO+VIDEO Ochromené Portoriko sa snaží postaviť na nohy po hurikáne Maria

NETKY.SK • 21 September 2017, 17:03 • 2 min
FOTO+VIDEO Ochromené Portoriko sa snaží postaviť na nohy po hurikáne Maria

MIAMI/SAN JUAN - Záchranári sa dnes rozmiestnili po území Portorika a snažia sa dostať k traumatizovaným obyvateľom, ktorí sa stali obeťami ničivého hurikánu Maria. Ten spôsobil výpadok elektriny na celom karibskom ostrove, ako aj zosuvy pôdy a záplavy.

slovakia

left justify in out

Obnovenie dodávok elektriny na ostrove bude podľa mnohých obyvateľov trvať týždne, ak nie mesiace. K výpadkom dochádzalo už aj pred hurikánmi, pretože elektrická rozvodná sieť v Portoriku upadala pre nedostatočnú údržbu a zmenšujúci sa počet zamestnancov. Navyše, ekonomická kríza vyhnala z Portorika na pevninu USA takmer pol milióna Portoričanov, predovšetkým mladých, čo ešte viac sťaží obnovu ostrova.

 

Rozsah škôd nie je zatiaľ známy, keďže desiatky obcí a miest sú stále izolované a bez akéhokoľvek spojenia. Maria zasiahla Portoriko v stredu ráno ako hurikán štvrtej kategórie, sprevádzal ju vietor s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu. Išlo o najsilnejší hurikán, aký zasiahol Portoriko za posledných vyše 80 rokov.

 

 

Vyvrátené stromy a rozsiahle záplavy zablokovali hlavné cesty a ulice po celej ostrovnej krajine. Vznikol tak labyrint, ktorý donútil vodičov jazdiť v protismere a okolo policajných vozidiel, ktoré využívali amplióny na varovanie ľudí, že musia od 18.00 h do 6.00 h dodržiavať zákaz vychádzania, vyhlásený guvernérom v snahe zaručiť bezpečnosť každého obyvateľa.

 

"Toto je pre Portoriko historická situácia," povedal riaditeľ portorického krízového štábu Abner Gómez.

 

Portoriko, ostrov v Karibskom mori, je politicky tzv. nezačleneným územím USA. Prezident Donald Trump vyhlásil pre Portoriko stav katastrofy.

 

Maria bola predtým hurikánom piatej kategórie s rýchlosťou vetra 281 kilometrov za hodinu; Portoriko zasiahla ako tretia najsilnejšia tropická búrka, aká kedy postihla územie USA. Bola dokonca silnejšia než hurikán Irma v čase, keď ten skôr v priebehu mesiaca dorazil na súostrovie Florida Keys a vyčíňal tam.

 

 

 

V portorickom hlavnom meste San Juan popadali na hlavnú cestu vysoko sa týčiace eukalypty takmer pri každej druhej budove. Táto cesta je pritom posiata obľúbenými barmi, reštauráciami a kaviarňami - niektoré z nich sú teraz poškodené.

 

Portoriko postihol už 6. septembra hurikán Irma a spôsobil, že vyše milión ľudí zostal bez elektriny, ale nikoho nezabil a nezapríčinil ani rozsiahle škody, aké zanechal napríklad na neďalekých ostrovoch. Avšak Maria vyrazila okná na niektorých nemocniciach a policajných staniciach, určité ulice premenila na burácajúce rieky a zničila stovky domov po celom Portoriku - vrátane 80 percent domov v malej rybárskej obci blízko Sanjuanského zálivu, kde sa pod vplyvom hurikánu zdvihla masa vody a hladina stúpla o vyše 1,2 metra.

 

"Prejdú mesiace, mesiace, mesiace a mesiace, kým sa z tohto spamätáme," vyhlásil pre tlačovú agentúru AP Félix Delgado, starosta mesta Cataňo na severnom pobreží ostrova.

 

Maria pripravila v Karibiku o život najmenej desať ľudí, vrátane siedmich na ťažko zasiahnutom ostrove Dominika a dvoch na francúzskom karibskom území Guadaloupe.

 

Guvernér Portorika pre americkú spravodajskú televíziu CNN povedal, že jeden muž zahynul, keď ho zasiahli lietajúce trosky. Ďalšie podrobnosti nie sú známe.

 

Maria neskôr v priebehu stredy zoslabla na hurikán druhej kategórie, ale dnes nadránom zasa zosilnela na hurikán tretej kategórie s vetrom dosahujúcim rýchlosť 185 kilometrov za hodinu. Jej stred sa nachádzal približne 110 kilometrov severne od pobrežného letoviska Punta Cana v Dominikánskej republike a pohybovala sa na severozápad rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies