AKTUALIZOVANÉ FOTO+VIDEO Hurikán Irma už postihol vyše milión ľudí

NETKY.SK • 7 September 2017, 19:41 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO+VIDEO Hurikán Irma už postihol vyše milión ľudí

ST. JOHN'S - Hurikán Irma spôsobil rozsiahle škody v Karibiku a vyžiadal si najmenej sedem obetí.

slovakia

left justify in out

Hurikán Irma spôsobil škody, ktoré dosiaľ v karibskej oblasti pocítilo 1,2 milióna obyvateľov. 

 

Podľa aktualizovaných údajov sa hurikán Irma od oblasti Portorika presúva okolo severozápadného pobrežia Dominikánskej republiky a bude postupovať ďalej okolo Haiti. Na jeho príchod sa pripravujú zámorské územia Spojeného kráľovstva Turks a Caicos, kde by mali prívalové vlny dosahovať až šesť metrov. Irma ďalej prejde okolo Kuby cez Bahamy k štátu Florida v USA.

 

Úrady v Dominikánskej republike uviedli, že z obľúbených turistických stredísk v Punta Cana evakuovali pred príchodom hurikánu piatej kategórie do bezpečia okolo 500 turistov. Na polostrove Samaná evakuovali pred zosuvmi pôdy 2500 ľudí.

 

Po Dominikánskej republike bude ďalším územím, kde pocítia silu hurikánu Irma Haiti.

 

Organizácia Spojených národov odhaduje, že následky hurikánu Irma pocíti v nasledujúcich dňoch takmer 37 miliónov ľudí. 

 

Hurikán Irma postupuje s rýchlosťou 26 kilometrov za hodinu smerom na západo-severozápad a sprevádza ho vietor s rýchlosťou približne 290 kilometrov za hodinu. Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) mieri priamo na Haiti.

 

Haiti, jedna z najchudobnejších krajín sveta, sa stále spamätáva z následkov, ktoré tam vlani v októbri zanechal hurikán Matthew. Prírodný živel pripravil o život okolo 1000 ľudí.

 

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v súvislosti s ničivým hurikánom odkázala, že EÚ naplno podporuje svojich partnerov a priateľov v karibskom regióne a v oblasti, ktorá je vystavená vyčíňaniu živlov.

 

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis spresnil, že EÚ poskytuje nepretržitú pomoc krajinám a oblastiam postihnutým touto katastrofou. Dodal, že Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) a kancelárie EÚ pre humanitárnu pomoc v regióne Karibiku pozorne sledujú vývoj situácie.

 

EÚ okrem toho vyslala na Haiti a Dominikánsku republiku svoj tím humanitárnych expertov a oznámila, že v prípade potreby sú pripravení na nasadenie aj ďalší odborníci.

V prípade potreby Európania dokážu zmobilizovať aj Fond solidarity EÚ, ktorý je zameraný na rekonštrukčné práce a obnovu zničenej infraštruktúry.

 

Silný hurikán Irma spôsobil rozsiahle škody v Karibiku a vyžiadal si najmenej desať obetí na životoch. Malý ostrov Barbuda je "takmer neobývateľný", zatiaľ čo Svätý Martin je podľa úradov skoro úplne zničený. Rozsah škôd sa postupne zisťuje, počet obetí pravdepodobne ešte porastie.

 

 

 

Hurikán ako prvé zasiahol ostrovy Antigua a Barbuda. Na Barbude zabil jedno dieťa a poškodil 95 percent tamojších domov, uviedol premiér Gaston Browne. Podľa jeho slov polovica z 1 600 obyvateľov ostrova ostala bez strechy nad hlavou. Obrovské škody napáchal prírodný živel aj na ostrove Svätý Martin, kde zomrelo osem ľudí.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že na zdevastovane územia vycestuje, sotva to bude možné, aby svojou prítomnosťou nenarušil prebiehajúce záchranárske práce, uviedol vo vyhlásení Elyzejský palác. Paríž ďalej prisľúbil, že tam vyšle lietadlá so zásobami pitnej vody a stravy. Podľa ministra Collomba nie je letisko vo francúzskej časti ostrova Svätý Martin natoľko zdevastované, aby tam nemohli pristáť v prvej vlne vrtuľníky a neskôr aj lietadlá. Letisko na južnej holandskej strane je momentálne neprístupné.

 

"Je to obrovská katastrofa - 95 percent ostrova je zničených," cituje BBC miestneho predstaviteľa Daniela Gibbsa. Zničené je aj miestne letisko, ktoré je tretím najväčším v Karibiku. Jednu obeť hlási i britské zámorské územie Anguilla.

 

 


V Portoriku ostala viac než polovica z troch miliónov obyvateľov bez elektriny. Americký prezident Donald Trump uviedol, že jeho vláda postup Irmy podrobne monitoruje.

 

Podľa predpovedí by v nedeľu mohla zasiahnuť Floridu. Úrady už začali s evakuáciou turistov a obyvateľov súostrovia Florida Keys. Viaceré letiská na Floride tiež rušia lety. Stav núdze vyhlásili na Floride, v Portoriku a na Amerických Panenských ostrovoch. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies