FOTO Historická tapiséria z Hitlerovho horského sídla sa vrátila do Bavorska

NETKY.SK • 16 December 2016, 19:07 • 2 min
FOTO Historická tapiséria z Hitlerovho horského sídla sa vrátila do Bavorska

BERLÍN - Tapiséria zo 16. storočia, ktorú koncom druhej svetovej vojny zobral istý americký vojak z horského sídla nacistického vodcu Adolfa Hitlera Kehlsteinhaus, známeho tiež ako Orlie hniezdo, bola dnes vrátená do juhonemeckej spolkovej republiky Bavorsko.

slovakia

left justify in out

Cathy Hinzová, dcéra podplukovníka americkej armády Paula Danahyho, odovzdala ukoristený z vlny utkaný nástenný koberec Bavorskému národnému múzeu v Mníchove. "Patrí to sem a som rada, že pre to môžem niečo urobiť," uviedla o tapisérii s loveckým motívom, ktorá visela v jej dome.

 

Inkriminovanú tapisériu (gobelín) zakúpili nacistické úrady ešte pred vojnou od mníchovskej židovskej rodiny vlastniacej výtvarnú galériu. Nešlo však o vynútený odpredaj, akými boli mnohé ďalšie prípady umeleckých diel vo vlastníctve židovského obyvateľstva počas existencie Tretej ríše.

 

Kehlsteinhaus nad mestom Berchtesgaden na rakúskych hraniciach pôvodne využívala strana NSDAP, v roku 1939 ho nacisti darovali Hitlerovi k 50. narodeninám. Objekt bol situovaný neďaleko jeho hlavného horského sídla Berghof a slúžil na prijímanie návštev. Dnes je tam reštaurácia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona