FOTO Havaj zažil hotový zázrak: Z neba padali drahokamy!

NETKY.SK • 15 Jún 2018, 13:00 • 2 min
FOTO Havaj zažil hotový zázrak: Z neba padali drahokamy!

Príroda sa postarala o jav, ktorý prekvapil aj geológov.

slovakia

left justify in out

Havajské ostrovy sú vulkanického pôvodu. Nachádza sa tu niekoľko aktívnych sopiek, pričom v poslednom období jedna z nich, Kilauea, opäť ukázala svoju silu. Práve po jej erupciách došlo k zvláštnemu javu. Z oblakov začali padať drahokamy!

 

V tomto prípade išlo konkrétne o nerast známy ako olivín. Má peknú zelenú farbu, a preto sa relatívne často využíva aj na tvorbu šperkov. V poslednom období začali internet zaplavovať fotografie, ktoré dokumentujú jeho bohaté nálezy.

 

Minerál sa nachádza v horninách s nízkym obsahom oxidu kremičitého, teda v takých, ktoré nájdeme v blízkosti spomínanej sopky. Často sa objavuje aj vo vychladnutej magme, nakoľko je súčasťou sopečných hornín. Nebolo však celkom jasné, ako sa olivín dostal do oblakov.  

 

Kilauea v poslednom období do neba rozprášila veľké množstvo magmy, kde následne vysoké teploty spôsobili kryštalizáciu kreminičitanov horčíka a železa a z nich sa vytvoril olivín. Ako sa dostal hore, tak sa musel vrátiť späť.

 

Napriek tomu, že táto správa znie priam rozprávkovo, Havajčania na svojich nálezoch nezbohatnú. Olivín je síce pekný, no jeho hodnota na trhu sa pohybuje na úrovni len niekoľkých eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona