FOTO+VIDEO Pre záplavy vybuchla chemická továreň neďaleko Houstonu, živel si vyžiadal najmenej 35 životov

NETKY.SK • 31 August 2017, 12:48 • 2 min
FOTO+VIDEO Pre záplavy vybuchla chemická továreň neďaleko Houstonu, živel si vyžiadal najmenej 35 životov

HOUSTON - Neďaleko zaplaveného mesta Houston vybuchla chemická továreň. Záchranné zložky informovali, že v oblasti bolo počuť dva výbuchy a z miesta stúpa čierny dym.

slovakia

left justify in out

Silné dažde a následné záplavy spôsobené hurikánom Harvey poškodili chladiče, ktoré udržiavali pri nízkych teplotách chemické zlúčeniny v továrni Arkema v meste Crosby, asi 40 kilometrov severovýchodne od mesta Houston. Spoločnosť na situáciu upozornila a informovala, že neexistuje spôsob, ako by sa jej dalo predísť.

Firma zastavila výrobu v piatok pred príchodom hurikánu. Záplavy však podľa nej spôsobili výpadok energie, ako aj poškodenie záložných generátorov. Továreň vyrába organické peroxidy, zlúčeniny, ktoré sú využiteľné vo všetkom, od liečiv až po stavebný materiál. "Požiar bude pripomínať požiar benzínu. Čierny dym dráždi pokožku, oči a pľúca. Pre vysokú hladinu vody a chýbajúcu energiu sme v snahe predísť tomu bezmocní," uviedol riaditeľ spoločnosti Richard Rowe.

Výbuchy a požiar zrejme poškodia najmä samotnú továreň, z bezpečnostných dôvodov museli ale evakuovať ľudí žijúci v okruhu 2,4 kilometra. Pre záplavy sa nepredpokladá ďalšie šírenie požiaru.

 

Na najmenej 35 vzrástol už počet obetí tropickej búrky Harvey, ktorá zasiahla americký štát Texas. Ďalších 17 ľudí zostáva stále nezvestných. Záplavy vyhnali od minulého piatka z domovov okolo 32-tisíc ľudí, ktorí sa uchýlili do viac ako 320 provizórnych útulkov a evakuačných centier.

 

Celkovo bolo zachránených približne 13-tisíc obyvateľov zaplavených lokalít. Okolo 200-tisíc postihnutých domácností požiadalo americké federálne úrady o núdzovú finančnú pomoc.

 

 

Záplavy do veľkej miery paralyzovali texaský Houston, ktorý je štvrtým najľudnatejším mestom USA. Povodňová voda v tu už začala mierne opadávať a miestne úrady chcú v najbližších dňoch postupne obnoviť autobusovú a vlakovú dopravu a odvoz komunálneho odpadu.

 

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) v stredu večer prekategorizovalo Harvey, ktorý pôvodne zasiahol pevninu ako hurikán štvrtej kategórie, z búrky na tropickú depresiu. Zároveň však varovalo pred ďalšími výdatnými zrážkami a hroziacimi záplavami na juhovýchode Texasu a v juhozápadnej Louisiane.

 

Rozpad búrkového systému sa očakáva v priebehu najbližších troch až štyroch dní.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies