FOTO Grécki dôchodcovia protestovali proti zmenám v penzijnom systéme, z 300 eur nedokážu vyžiť

NETKY.SK • 26 November 2015, 14:10 • 2 min
FOTO Grécki dôchodcovia protestovali proti zmenám v penzijnom systéme, z 300 eur nedokážu vyžiť

ATÉNY - Vyše 2000 dôchodcov pochodovalo dnes ulicami v centre Atén na protest proti zámeru gréckej ľavicovej vlády zmeniť systém dôchodkového zabezpečenia v súlade s požiadavkami zahraničných veriteľov.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP informuje, že protesty proti navrhovanej reforme sa konali aj v ďalších 12 gréckych mestách. Protestujúci v Aténach pokrikovali vetu: "Nemôžeme žiť z 300 eur." Grécka vláda chce v rámci spornej reformy zlúčiť veľké dôchodkové fondy a znížiť závislosť dôchodkového systému od priameho financovania štátom. Dôchodkové fondy v Grécku výrazne zasiahla dohoda o reštrukturalizácii dlhu z roku 2012, ako aj rýchle starnutie populácie a obmedzenie objemu príspevkov v dôsledku vysokej nezamestnanosti.

 

Navrhované zmeny spôsobili ďalšie zhoršenie vzťahov medzi vládnou stranou Syriza (Koalícia radikálnej ľavice) a odbormi, ktoré ohlásili na 3. decembra generálny štrajk. Najväčšie odborové zväzy, ktoré celkovo združujú približne 2,6 milióna zamestnancov verejného i súkromného sektora, zvolili termín protestu dva dni pred hlasovaním parlamentu o úspornom rozpočte.

 

Masové protesty gréckych odborárov z uplynulých týždňov boli pre gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa zatiaľ najväčšou výzvou na domácej pôde od jeho volebného víťazstva v januári tohto roka, uviedla agentúra Reuters. Tsiprasova vláda už presadila zákony, ktoré zvyšujú dôchodkový vek, zvyšujú zdravotné odvody a rušia väčšinu výhod pri predčasnom odchode do dôchodku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies