FOTO Gréci dnes hlasujú už v ďalších tohtoročných parlamentných voľbách

NETKY.SK • 20 September 2015, 10:36 • 2 min
FOTO Gréci dnes hlasujú už v ďalších tohtoročných parlamentných voľbách

ATÉNY - Občania Grécka hlasujú dnes už v poradí druhých tohtoročných parlamentných voľbách, v ktorých si môžu vybrať, komu dôverujú natoľko, aby viedol ich krajinu v ústrety novej medzinárodnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Ľavicová strana bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa Syriza (Synaspismos Rizospastikis Aristeras), ktorá sa zaručila úspornými opatreniami výmenou za miliardy eur záchranných pôžičiek, viedla v prieskumoch verejnej mienky uskutočnených krátko pred dnešným hlasovaním s tesným náskokom pred svojím rivalom, konzervatívnou stredopravou stranou Nová demokracia (Nea dimokratia, ND). Prieskumy však naznačujú, že víťaz dnešných predčasných volieb nezíska dostatok hlasov na to, aby vytvoril vládu sám.


Podnetom na vypísanie volieb bola demisia Alexisa Tsiprasa, ktorý sa vzdal koncom augusta funkcie predsedu gréckej vlády - len sedem mesiacov od nástupu do tohto úradu, keď začala vnútri jeho vlastnej strany Syriza proti nemu rebélia za to, že svoju politiku otočil o 180 stupňov a pristúpil na požiadavky medzinárodných veriteľov.
Voľby v januári tohto roku však Tsipras vyhral najmä vďaka sľubu že zruší Grécku úsporné opatrenia, komentuje agentúra AP. Volebné miestnosti sa otvorili dnes ráno o 06.00 h a zatvoria sa podvečer o 18.00 h SELČ. Zakrátko nato by mali byť známe prvé volebné odhady.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies