FOTO Gajdoš privítal vojakov po návrate z Afganistanu, v misii bolo aj päť žien

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 14:31 • 2 min
FOTO Gajdoš privítal vojakov po návrate z Afganistanu, v misii bolo aj päť žien

MARTIN - Minister obrany SR Peter Gajdoš privítal dnes v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine 34 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR po návrate z misie Resolute Support v Afganistane.

slovakia

left justify in out

V príhovore pripomenul, že v Afganistane pôsobia OS SR viac ako 14 rokov, počas ktorých sa v operáciách Trvalá sloboda, ISAF a Resolute Support vystriedali už tisíce slovenských vojakov.

 

"Z 34 profesionálnych vojakov bolo päť žien a plnili zodpovedným spôsobom úlohy v oblasti prípravy špecialistov ozbrojených síl Afganistanu, zároveň aj špecialistov na opravu a údržbu vrtuľníkov. Zdravotnícky tím plnil spoločne s českým tímom úlohy zdravotníckeho zabezpečenia v operácii. Aj takto chcem poďakovať veliteľovi a všetkým 34 profesionálnym vojakom za splnenie ich úloh," povedal Gajdoš.

 

Veliteľ Pozemných síl OS SR Jindřich Joch doplnil, že slovenskí vojaci vystupujú v operácii v Afganistane ako inštruktori a cvičia afganskú národnú armádu na pozíciách zdravotníckych alebo ostreľovačov.

 

"Tento kontingent vykonal veľký počet odborných kurzov, ktoré riadili, pripravili a, samozrejme, každý kurz ukončili. Kontingent sa skladá zo špecialistov na špeciálne operácie, zo zdravotníkov a zároveň opravy techniky. Ale aj dôstojníkov, ktorí pracujú na veliteľstve operácie Resolute Support v Kábule," uviedol Joch.

 

Podľa veliteľa slovenského kontingentu Olivera Toderišku participuje na operácii v Afganistane 52 štátov. "My máme stratégie NATO, podľa ktorých postupujeme. Sú krajiny, ktoré participujú na operácii a nie sú členmi NATO. V rámci medzinárodného pôsobenia je tam veľká skúsenosť, akým spôsobom pristupovať k jednotlivému plneniu úloh. Vybavenie máme rôzne, to znamená skĺbiť vybavenie, aby bola splnená úloha, ktorá bola pred nás postavená. A tá úloha vždy bola splnená slovenskými vojakmi," dodal Toderiška.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona