FOTO Francúzsky týždenník Charlie Hebdo žartuje o havárii ruského lietadla v Egypte

NETKY.SK • 6 November 2015, 12:47 • 2 min
FOTO Francúzsky týždenník Charlie Hebdo žartuje o havárii ruského lietadla v Egypte

PARÍŽ - Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo má v najnovšom čísle dve karikatúry, ktorých námetom je havária ruského civilného lietadla na Sinajskom polostrove v Egypte. Ich zverejnenie vyvolalo v Rusku negatívny ohlas, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Na prvej z karikatúr je bojovník extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ako si rukami chráni hlavu pred úlomkami lietadla padajúcimi z neba. Ku karikatúre je popis: "IS: Ruské letectvo zintenzívňuje bombardovanie".

 

img

 

Na druhej karikatúre je lebka so slnečnými okuliarmi na pozadí rozpadnutého lietadla, doplnená textom: "Riziká ruskej nízkonákladovky. Mal som radšej letieť s Air Cocaine", čo je odvolávka na škandál súvisiaci s francúzskym lietadlom letiacim z Dominikánskej republiky, na ktorého palube sa našlo vyše 600 kilogramov kokaínu.

 

img

 

Ilustrácie kritizovala aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorá uviedla, že takáto kresba by bola na mieste, keby si redakcia rovnako utiahla aj zo svojich kolegov, čo sa v januári tohto roku stali obeťami útoku dvojice islamistov na redakciu týždenníka v Paríži. Tento útok bol odvetou za zverejnenie karikatúr znevažujúcich proroka Mohameda. Týždenník však rovnako nevyberavo útočil aj na iné náboženstvá, politikov či známych ľudí.

 

Charlie Hebdo už zverejnil karikatúry týkajúce sa leteckých nešťastí aj v minulosti, napríklad v súvislosti so zmiznutím malajzijského lietadla v Indickom oceáne. Kritiku vyvolala aj nedávna karikatúra trojročného sýrskeho utečenca, ktorý sa utopil pri pobreží Turecka. Mnohí ľudia vtedy vyhlásili, že tento obrázok je nemorálny.

 

K najzávažnejšej leteckej havárii v dejinách ruského i sovietskeho letectva došlo 31. októbra, keď sa lietadlo Airbus A321 s 224 osobami na palube zrútilo necelú polhodinu po štarte. Haváriu nikto neprežil. Drvivá väčšina cestujúcich boli ruskí turisti vracajúci sa z dovolenky v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Cieľovou destináciou bol ruský Petrohrad.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies