FOTO Fórum nábytkového dizajnu v Nitre sa opäť stáva výlučne študentským

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 16:36 • 2 min
FOTO Fórum nábytkového dizajnu v Nitre sa opäť stáva výlučne študentským

BRATISLAVA - Budúcnosť slovenského dizajnu už 21 rokov mapuje Fórum dizajnu. Tohtoročné Fórum dizajnu s podtitulom KO.LEKCIE je do nedele v rámci 28. ročníka medzinárodného veľtrhu Nábytok a bývanie v Nitre.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovali zo Slovenského centra dizajnu (SCD), Fórum dizajnu sa od tohto roku opäť stáva výlučne študentským fórom. So svojimi kolekciami sa na ňom prezentujú vysoké školy zamerané na tvorbu nábytku a bývania - bytové doplnky a interiérový dizajn. Konkrétne sú to Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Technická univerzita vo Zvolene a Technická univerzita v Košiciach. Výstava jednotlivých škôl je doplnená víťazmi a finalistami medzinárodnej študentskej súťaže v dizajne nábytku a interiéru Cena profesora Jindřicha Halabalu 2017.

Programovo sa výučbe dizajnu nábytku dlhodobo venujú iba na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave a na Technickej univerzite vo Zvolene. Jedným z podnetov myšlienky pripraviť výlučne študentskú výstavu bol aj vznik Laboratória interiérového dizajnu na Katedre dizajnu Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. Laboratórium prináša študentom možnosť venovať sa dizajnu interiéru a nábytku systematicky, čo na škole doposiaľ chýbalo. Ako ďalej objasňuje SCD, na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach je situácia rovnaká ako pred vznikom nového oddelenia na VŠVU, a teda, že študenti sa tejto téme venujú iba okrajovo v rámci iného ateliéru.

 

„Možno i to zapríčinilo, že v súčasnosti sa na domácej scéne venuje tvorbe nábytku veľmi málo profesionálnych dizajnérov a prepojenie s výrobcami je ešte zriedkavejšie. Preto považujeme za dôležité opätovne iniciovať komunikáciu medzi školami a výrobcami,“ píše v tlačovej správe SCD. Organizátori Fóra dizajnu preto predpokladajú, že sa v ďalších ročníkoch výstavy rozšíri aj počet sprievodných podujatí, na ktoré je veľtrh s množstvom vystavovateľov veľmi vhodný. Ďalšou novinkou aktuálneho 28. ročníka Fóra dizajnu je Cena Slovenského centra dizajnu, ktorá nahradí Cenu Fóra dizajnu.

Výstava mladých dizajnérskych talentov Fórum dizajnu 2018. KO.LEKCIE je na v nitrianskom agrokomplexe v pavilóne M3 denne od 9:30 do 18:00, v nedeľu do 15:00.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies