Foodblogerka sa mohla priotráviť kvôli tomu, že nemala dostatočné vedomosti o tom, čo dáva do svojho jedla.
S rôznymi blogmi o jedle sa v poslednom období doslova roztrhlo vrece. Každý by rád písal o zdravom stravovaní a posúval svoje vedomosti ďalej, no zrejme nie vždy je to na dobro veci. Najmä vtedy, ak neovládame základné zásady prípravy pokrmov a o tom, že do jedla, hoci aj len na ozdobu, sa môže dať len to, čo možno bez ujmy skonzumovať, sme nikdy ani nepočuli.
Foodblogerstvo je do vysokej miery o tom, ako je propagované jedlo odfotené. V snahe o čo najdokonalejšie zábery experimentujú prispievatelia so servírovaním, prostredím, farbami aj surovinami na ozdobu. Krásna fotka predsa priláka väčšie množstvo čitateľov. To mala na zreteli aj istá blogerka, ktorá síce vytvorila k svojmu receptu nádherný obrazový materiál, avšak mohla otráviť nielen seba, ale aj tých, ktorí by sa pokúsili jej jedlo verne napodobniť. Svoje smoothie totiž obložila jedovatými kvetmi!
Na problém upozornil botanik James Wong, ktorý sa rastlinám venuje už dlhú dobu a je v tejto oblasti odborníkom. V recepte, ktorý mu na internete náhodne prišiel „pod ruku“ okamžite identifikoval nebezpečnú rastlinu a verejne na to blogerku upozornil.
Pekne vyzerajúce jemné biele kvietky s názvom lycorine, ktoré vizuálne krásne doplnili chutne vyzerajúci nápoj, boli v skutočnosti veľmi nebezpečné. Obsahujú totiž toxický alkaloid. Pokiaľ by ich niekto požil, mohli by mu spôsobiť svrbenie, opuch, ale aj zvracanie a kašeľ.
Netreba teda veriť každému, kto sa označuje za odborníka na zdravú výživu.
Another day, another ‘clean eating’ instagramer posting images of toxic flowers on food.
— James Wong (@Botanygeek) 28. januára 2018
It may not contain dairy or gluten *gasp* but it does contain the toxic plant alkaloid, lycorine.
Symptoms: Itching, swelling, (and in quantity) nausea, vomiting & convulsions. pic.twitter.com/CH4zLMnS1i